Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

people 1636304 1280

Bebisar gråter för att berätta vad de känner. Oavsett om det är obehag, hunger eller smärta, är gråt hur de kommunicerar det.

Deras gråt kan också ta hårt på dig. Du kan förlora sömn över det, och det vanligaste rådet du kan höra är: ”Låt barnet gråta ut.” Men vad betyder det?

Vad ditt barns gråt betyder

De flesta föräldrar kan säga vad som är fel baserat på deras barns gråt. Till exempel vet en förälder när deras bebis är hungrig jämfört med när de är kinkig.

Det finns inga universella typer av gråt, men gråt tyder på möjliga obehag. När ditt barn gråter, kontrollera följande innan du bestämmer dig för att låta dem ”gråta ut”.

 • Din bebis är hungrig.
 • De är trötta.
 • Ljus eller ljud överstimulerar dem.
 • Ditt barn har en smutsig blöja eller smutsiga kläder.
 • De är för varma eller kalla.
 • Ditt barn är i allmänhet obekvämt (som en ansamling av gas eller att kläderna sitter för trånga).
 • De har ont.
 • De har haft en drastisk förändring i sin miljö, rutin eller livsstil.

Att gråta kan bara vara att gråta. Ditt barn kommer ibland att gråta på grund av tristess, överflödig energi eller konstiga känslor. När det inte finns något du kan fixa kan detta vara frustrerande. Men det är normalt.

För mycket gråt kan betyda kolik. Om ditt barn gråter lite för mycket, håll koll på hur länge de gråter. Kolik är att gråta utan anledning i minst 3 timmar om dagen och 3 dagar i veckan.

Kolik är självupplösande. Många nyfödda går igenom en kolikperiod, och den försvinner vanligtvis med cirka 4 månaders ålder. Om du misstänker att ditt barn går igenom kolik, kontakta din läkare.

Hur du lugnar ditt barn

Om ditt barn gråter efter att du har uppfyllt deras grundläggande behov, vad mer kan du göra? För det första kan de behöva lite lugnande för att hjälpa dem att slappna av.

Prova dessa lugnande metoder innan du låter ditt barn ”gråta ut”:

 • Gunga din bebis försiktigt.
 • Stryk, klappa eller gnugga försiktigt deras bröst eller rygg.
 • Sjung och prata med dem.
 • Spela vitt brus eller mild musik.
 • Gå med ditt barn i sin barnvagn eller bärsele.
 • Ge dem ett varmt bad.

Varje bebis kommer att föredra olika typer av lugnande behandling. Till exempel kan en överstimulerad bebis hata att få sin rygg gnuggad. Så, att hitta vad som lugnar dem kan säkerställa att ”gråta ut” sparas till sist.

Hur du säkert låter ditt barn gråta ut

Om allt annat misslyckas och du inte tror att ditt barn behöver träffa en läkare, är det OK att låta dem gråta ut. Ofta släpper de ut sin energi och somnar.

Att låta ditt barn gråta och skrika betyder inte att du överger dem. Tvärtom, genom att kontrollera dem när de gråter kommer de att vara säkra.

Lägg dem säkert i sin spjälsäng. Spjälsängar har säkerhetsriktlinjer för att säkerställa ditt barns säkerhet. Korrekt användning av spjälsängen genom att följa dessa riktlinjer är avgörande för att garantera deras säkerhet när du lämnar dem ifred.

Håll spjälsängen tom. Lägg ditt barn på rygg i spjälsängen utan filtar, kuddar eller plyschar. Du kanske tror att dessa föremål kommer att lugna ditt barn, men de kan vara farliga.

Låt dem stå i 10 minuter. Ta en paus för dig själv under denna tid. Brygg lite te, meditera eller gör något annat för att hjälpa dig att slappna av. Om du är stressad är det utmanande att lugna ditt barn.

Fortsätt kolla tills de somnar. Ditt barn kommer så småningom att gråta ut det med tillräckligt med tid. Om du inte kan stanna kvar för att kontrollera din bebis, be en vän eller familjemedlem att vara i beredskap och kontrollera din bebis åt dig. Men om ditt barn är trött bör det somna snabbt.

Att gråta och skrika nonstop för länge betyder sannolikt att något är fel. Om det inte fungerade att låta dem gråta ut kan din läkare ge vägledning.

Stress

Du känner dig förmodligen frustrerad när ditt barn börjar gråta utan anledning. När ingenting du gör verkar hjälpa, kan stressen komma till dig.

Hitta alltid hjälp när du inte tror att du kan hantera stressen. Att minska din stress kommer att se till att ditt barn får den vård de behöver.

Var alltid mild. Oavsett hur stressad du känner dig, var alltid försiktig med ditt barn. Skaka, slå eller var aldrig hård med dem.

Att låta en bebis gråta ut kan vara en svår sak för en förälder att göra. Att lyssna på deras rop kan kännas som tortyr. Men så länge de är säkra behöver du inte oroa dig.

Vad är sömnträningsmetoden ”cry it out”?

För att uttrycka det enkelt, ”cry it out”, eller ”gråt ut” är en sömnträningsmetod (ibland kallad ”kontrollerad gråt” som kräver att du låter ditt barn gråta och vara kinkig under en viss tid, så att de kan lära sig att lugna sig och somna på egen hand. Vanligtvis låter du ditt barn ”gråta ut” för gradvis ökande tidsintervall innan du ingriper genom att antingen trösta ditt barn eller mata det.

Är sömnträningsmetoden ”cry it out” skadlig?

En studie från 2020 i Journal of Child Psychology and Psychiatry fann att användningen av sömnträningsmetoden ”cry it out” gjorde liten skillnad för en babys utveckling efter 18 månader. Men andra menar att låta barn att gråta ut i huvudsak går emot en grundläggande evolutionär drift. Och det kan motverka målet att hjälpa din lilla att bygga upp självförtroende. Självklart är varje familj olika! Om du i slutändan bestämmer dig för att använda ”cry it out”-metoden för sömnträning, så här rekommenderar jag att du gör det…

Vilken ålder kan du använda ”cry it out” sömnträning?

Det finns ingen regel som passar alla när det kommer till sömnträning. Men bebisar är vanligtvis utvecklingsmässigt redo för sömnträning mellan 4 och 6 månader gamla.

Vid den tidpunkten har din bebis inte riktigt vant sig vid att bli vaggad eller ammas till sömn – och det handlar om när sömnregressionen på 3 till 4 månader börjar, vilket gör det här till ett bra tillfälle att överväga sömnträning. Men innan du börjar sömnträna ditt barn är det viktigt att ha en god förståelse för vad du realistiskt kan förvänta dig av din bebis. Till exempel, när du är 6 månader gammal betyder ”sova hela natten” ofta att du snoozar i fem till sex timmar utan att behöva matas.

Hur sömtränar du med sömnträningsmetoden ”cry it out”?

Det finns några sätt att närma sig sömnträningsmetoden ”gråt ut”. Det första sättet att gå till väga för att ”gråta ut” är att mata, rapa och byta din bebis, placera den i sin eller spjälsängen dåsig, men vaken, säg godnatt, gå ut … och kom inte tillbaka förrän din bebis nästa schemalagda matning… eller så vaknar de på morgonen.

Alternativt kan du göra allt ovan men välja ett mer graderat tillvägagångssätt som innebär att du håller reda på tiden mellan det att du tittar in på din bebis och en kort stund lugnar dem. Om du ska försöka ”gråta ut”, rekommenderar jag den graderade metoden:

Steg 1: Återigen, mata, rapa och byt din bebis blöja och placera dem sedan i deras eller spjälsängen dåsig, men vaken och ge ett mjukt ”jag älskar dig.”

Steg 2: Gå ur rummet utan att vänta på att din bebis ska somna. Det betyder att gå ut oavsett om ditt barn är tyst, kurrar, krånglar eller gråter och skriker.
Steg 3: Det finns en god chans att det blir en hel del protester och gråt … och här är det svårt: Låt din bebis gråta i hela 5 minuter.
Steg 4: Gå tillbaka in i bebisens rum, ge din bebis en försiktig klapp, ett ”jag älskar dig” och ”god natt” och gå sedan ut igen.

Steg 5: Upprepa denna process så länge ditt barn gråter, se till att förlänga tiden du lämnar din bebis ensam med fem minuter till varje gång tills din bebis somnar.

Är ”gråt ut” det mest effektiva sättet att få bebis att sova hela natten?

Det finns inga bevis som tyder på att ”gråta ut” är den snabbaste eller mest effektiva sömnträningsmetoden. Jag säger inte att ”gråt ut” inte kan fungera. Visst, det kan det gör adet! Det är bara det att sömnträningsmetoden ”gråt ut” strider mot våra största föräldramål: att bygga ett barns förtroende för sig själva…och oss!

Jag inser att föräldrar (förståeligt nog!) alltid letar efter den mest effektiva strategin för att hjälpa sitt barn att sova hela natten, men jag tror att många kanske saknar den större bilden, som är att även så kallade sömntränade bebisar (och alla barn … och alla vuxna faktiskt) vaknar fortfarande ungefär tre eller fyra gånger per natt.

Detta faktum faller ofta under radarn eftersom vi pratar om lätt väckande nattetid, inte uppvaknande med vidöppna ögon. Så…varför säger jag det här?

Jag vill att du ska veta att ditt mål inte bör vara att nå en svårfångad milstolpe, utan snarare att lära ditt barn att lugna sig själv, så att när de oundvikligen vaknar klockan 02.00, kan de slå sig till ro igen utan din hjälp. Jag känner att den bästa strategin för det är ett mycket skonsammare förhållningssätt till sömnträning. Lyckligtvis kan de flesta spädbarn tränas att sova bra – och att bli mer självförsörjande – utan att lämna dem att gråta ut.

By Buffis

Relaterade inlägg

 • Är det bra för Bebisar att Gråta?

 • Vilka Färger ser Barn Först?

 • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

 • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

 • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?

 • När är Bebisen Stabil i Nacken? När kan Bebisar Hålla Upp Huvudet?