Tips till Föräldrar när Barn inte vill gå till Dagis

child 2395309 1280

Vissa barn gillar att gå till dagis. Du och ditt barn kommer till dagis och ditt barn är redo att rusa in och börja leka. Ja, vissa mammor har bara tur. Och så finns det många föräldrar som får kämpa med att ta med sina barn till dagis eftersom att barnen inte vill gå ditt.

Barnen kan vägra att gå upp ur sängen på morgonen. Dem tjatar och gnäller. Om det inte hjälpter kan dem klänga sig fast vid dig och gnälla bedrövligt, ”Jag vill inte gå dit!”. Det tar lite tid för barn att vänja sig vid dagis – betydligt längre för vissa än för andra.

Även om det kan kännas smickrande att ditt barn är fäst vid dig kan det skapa både problem och frustration i längden. Du som förälder kan inte hela tiden hålla ditt barns hand. Dem måste hitta vänner, lära sig saker, upptäcka världen – ibland även utan sina föräldrar. Speciellt i takt med att de växer upp.

När ditt barn hittar de första vännerna kommer dagis oftast inte längre vara ett problem. Dem kommer att börja tycka om att åka dit.

Varför vill inte mitt barn gå till dagis?

Så småningom kommer du att förstå ditt barn lite bättre – och inte skylla på dig själv. Orsakerna till dagisstrejkskedet är lika varierande som oförutsägbara. Här är några saker som får barn att ”hata” dagis:

– Dem har haft ett bråk med hennes bästa vän

– Favoritläraren var sjuk

– En av deras bästa vänner har redan åkt på semester

Om ditt barn är i allmänhet blyg och inte gillar stora folkmassor, då kan det ta extra lång tid för dem att hitta vänner. Även om detta i sig inte behöver vara något negativt kan det innebära att om något förändras i deras vanliga (dagis)miljö behöver dem lite längre tid på sig för att vänja sig vid den nya situationen.

Att hantera dagisfrustrationen

Även om du är en av de föräldrar vars barn emellanåt befinner sig i dagisvägran skulle jag vilja rekommendera några saker som har hjälpt mig mycket.

1. Det händer andra föräldrar också! Förr eller senare kommer du att märka att andras barn också vägrar dagis. Ofta kommer du inte att märka det eftersom det händer hemma. Men det viktiga är: du är inte ensam. Det finns många som kämpar sig igenom samma fas och det är väldigt bra att veta.

2. Pedagogerna är dina vänner! Det hjälper fantastiskt att bygga en nära relation med pedagogerna. Jag frågar mig hela tiden om något har förändrats på dagis – det hjälper mig också att förstå mitt barn bättre. Samarbete är fruktansvärt viktigt här. Du kan anta att ditt barn vanligtvis inte vet varför de inte känner för att gå till dagis. Men tillsammans med pedagogerna kan man ofta komma till botten med saken.

3. Lyssna, men stå fast! Det är det superviktigt att du tar ditt barns oro på allvar. Ett ”var inte oförskämd” har aldrig hjälpt någon. Men ett ”okej, då stannar vi hemma idag” gör det inte heller. Jag försöker ta min dotters oro och rädsla på allvar, men sedan fortsätter jag att förklara för henne att hon ändå inte bara kan stanna hemma för då kan det inte bli bättre.

4. Om det blir riktigt illa: gör kompromisser! Det ökända belöningssystemet fungerar förstås även här. Det kan då se ut så här: vi kommer överens om att du hämtar ditt barn på dagis tidigare en dag i veckan. Bara det säkerställer att hon känner sig förstådd och tagen på allvar.

5. Och det viktigaste: Du har inte gjort något fel! Ditt barn tycker ibland inte om att gå på dagis. Det här har ingenting att göra med att vara för fäst vid dig, ha något ”socialt problem” eller att vara en dålig mamma. Det finns faser, de kommer och de går. Bli inte rädd för det.

By Buffis

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

  • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

  • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?