Håll ditt barn Sysselsatt: Idéer som Uppmuntrar till Självständig lek

children 1879907 1280

Många barn kan sysselsätta sig redan när de är spädbarn – om du tillåter dem. Det är viktigt för dig att veta: Låt bara ditt barn göra det och var inte alltid där omedelbart om något inte fungerar. I den här artikeln kommer vi att berätta vilka idéer du kan använda för att uppmuntra ditt barn att leka självständigt.

När kan barn leka ensamma?

Från vilken ålder barn kan leka självständigt är helt individuellt. Vissa spädbarn kan spendera fem minuter ensamma med en leksak eller mobil ganska tidigt, medan andra barn fortfarande är fast vid mammas kjolar efter 20 månader.

Ändå finns det några metoder du kan använda för att gradvis lära ditt barn att leka självständigt. Detta kan ta veckor eller månader, så tålamod krävs – men ibland orsakar ett utvecklingssprång en plötslig förändring i lekandet.

Barn behöver inte och bör inte hållas sysselsatta av vuxna hela tiden. Ensamleken är viktig för utvecklingen och stimulerar barnets kreativitet. Många föräldrar har intrycket att deras barn ännu inte kan göra saker på egen hand och måste lära sig hur man gör detta först. Men det är fel. För: Bebisar har redan förmågan att göra saker på egen hand. Förutsättningen för detta är dock att de vuxna också låter dem göra det. Du bör notera följande punkter:

Om du är för mycket runt ditt barn och alltid är där, kan de glömma förmågan att hålla sig sysselsatta. Därför är högsta prioritet: Ge ditt barn tillräckligt med frihet och låt dem leka ifred.

Detta gäller även situationer där små svårigheter uppstår, som när barnet inte kan nå en leksak eller tornet av byggstenar kollapsar. Låt ditt barn försöka hantera situationen och den frustration som följer med den. Om de verkligen behöver hjälp kommer de säkert att ropa efter det.

Även då bör du uppmuntra ditt barn att prova det själv. Säg till honom ellerhenna: ”Jag vet att du kan göra det. Våga och prova det.”

Avbryt aldrig ditt barn när de är uppslukade av lek! Låt dem leka och upptäcka världen. Och under tiden kan du njuta av lugnet, titta entusiastiskt eller arbeta med andra uppgifter.

Skapa lekvänliga miljöer

För att ditt barn ska kunna sysselsätta sig själv måste rätt förutsättningar skapas för detta. Rent konkret innebär det att ditt barn behöver en inspirerande och spännande miljö som dem vill utforska. För spädbarn och småbarn är ett köksskåp som de kan rensa ut ofta det ultimata. Ytterligare idéer:

  • Stimulerande leksaker är viktiga för äldre barn. Tips: Byt ut leksakerna ofta. Alltså, ditt barn tittar på en hanterbar mängd leksaker, vilket är mindre överväldigande. Dessutom kan dem upptäcka nya leksaker med jämna mellanrum, vilket i sin tur uppmuntrar till nya lekäventyr. Kort sagt: Bättre att fokusera på kvalitet än kvantitet när det kommer till leksaker
  • Om ditt barn absolut inte vill leka ensamt och redan gnäller när du rör dig en meter ifrån dem bör du gå försiktigt fram. Sitt med ditt barn, men lek inte aktivt.
  • Det är användbart om du riktar din uppmärksamhet mot andra saker. Du kan till exempel läsa en tidning eller vika tvätt medan ditt barn leker.
  • Om det fungerar bra kan du gå ifrån ditt barn bit för bit. Sitt lite längre bort varje gång. Vid något tillfälle kan du lämna rummet en stund. Berätta för ditt barn att du ska dricka eller gå på toaletten. Men det är viktigt att du återkommer som utlovat i efterhand
  • Om ditt barn får en ny leksak är det viktigt att du provar den tillsammans med ditt barn. Annars kan detta snabbt leda till frustration om ditt barn ännu inte vet hur det ska hantera de nya leksakerna.

 

By Buffis

Lämna ett svar