Barnvakt: Ett Jobb för dig?

baby and teddy 5401230 1280

Vill du tjäna lite extra fickpengar när du är barnvakt? Tycker du om att arbeta med barn? Ta reda på här vilka uppgifter du har som barnvakt och under vilka förutsättningar du kan vara barnvakt.

Dina barnvaktsuppgifter

När du är barnvakt är din huvudsakliga uppgift att ta hand om barnen under tiden föräldrar är borta. Hur denna uppgift ser ut i detalj är alltid en fråga om förhandling och beror på hur gamla barnen som ska övervakas är, hur länge du måste vara barnvakt och vilken tid på dygnet du behövs. Möjliga arbetsuppgifter är:

  • Förbered lunch eller middag
  • Mata och byta ut barnet
  • Ta med barn till evenemang som sport eller musikklasser
  • Att lägga barn på kvällen och kanske läsa en godnattsaga

Alla aktiviteter som går utöver den vanliga barnomsorgen, som dammsugning eller städning, bör uppgå till ett minimum. Eftersom ytterligare uppgifter kan distrahera din uppmärksamhet. Föräldrar ska i princip inte utgå ifrån att du ska ta på dig hushållssysslorna. Det är dock självklart att du städar köket igen efter att ha ätit med barnen. Föräldrar kan också fråga om du städar i barnrummet tillsammans med sina avkommor efter leken

När kan man vara barnvakt?

För att kunna arbeta som barnvakt är det viktigt att man förutom ansvarskänsla och pålitlighet har kunskap om babyvård och pedagogisk barnomsorg.

Särskilda barnvaktskurser finns därför. Vill du vara barnvakt kan du skaffa dig all nödvändig kunskap där som är viktig för vården av spädbarn och små barn.

Bebisvård och matning: Att byta, hålla, bära och mata bebisar är en viktig del av att vara barnvakt för småbarn.

Pedagogik: Du bör även lära dig grunderna i utvecklingspsykologi och pedagogik i hanteringen av åldersspecifikt beteende och skolbarns och ungas särdrag. Du bör lära dig mer om om hur du organiserar vardagen eller hur du hjälper till med läxor.

Medicinska grunder: För att kunna reagera och agera korrekt vid barnvakt bör du lära dig om vanliga sjukdomar och hälsoproblem.

Första hjälpen: När du är barnvakt måste du hålla lugnet även i akuta situationer. För detta bör du lära dig första hjälpen å ena sidan och när det är nödvändigt att begära professionell hjälp å andra sidan

Kommunikation: Du bör också lära dig grunderna i hur man för ett samtal med föräldrar och barn.

Psykologi: Metoder för hur man ska bete sig vid barnvakt i stressiga situationer bör läras.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

  • Välja en Barnvakt: Tips och Råd

  • Vad är en Födelsetavla?

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?