Är det bra för Bebisar att Gråta?

baby 1750601 1280

För nyblivna föräldrar kan gråt vara en av de mest stressande aspekterna av föräldraskap, och det är alltför lätt att bedöma framgången med vårt föräldraskap, efter hur mycket vårt barn gråter.

Det är viktigt att särskilja två huvudfunktioner av gråt. Den primära funktionen är att kommunicera omedelbara behov och obehag…såsom matning, hållning, blöjbyte… eller en extra filt.

Den sekundära funktionen är mekanismen för spänningsfrigöring. Spädbarn gråter ibland under långa sträckor trots att de inte har något omedelbart behov annat än att bli fasthållen och älskad. De släpper uppdämda spänningar genom att gråta, och detta hjälper dem att slappna av.

Tårar har visat sig innehålla kortisol, stresshormonet, och forskning visar att gråt sänker blodtrycket och hjärtfrekvensen. Gråt aktiverar också det parasympatiska nervsystemet som fungerar som en självlindrande mekanism.

Tanken på att en bebis kan vara ”stressad” kan tyckas konstigt i början. Men för spädbarn är allt nytt, och till och med saker som att ha en skjorta över huvudet eller att gå i bilbarnstol kan vara stressande. Bebisar börjar precis vänja sig vid att vara i världen, och gråt är ett av sätten på vilka de bearbetar händelser och återhämtar sig från överstimulering.

Det finns också andra större anledningar till varför ett barn kan gråta. Vi har en kulturell blind fläck om födselns effekt på bebisar och det kan vara svårt för dem precis som det kan vara för mammor.

Det kan finnas andra faktorer som tidiga medicinska insatser som kan vara besvärande för spädbarn och kan få dem att gråta mer. Forskning har visat att mödrar som var stressade under graviditeten har barn som gråter mer.

Ingen av dessa orsaker är förälderns fel, eller har att göra med deras föräldraförmåga, och ändå eftersom denna information inte är allmänt känd, lämnas många föräldrar upprörda och skyller sig själva.

Det som är viktigt att lägga märke till är om ditt barn mår bättre efter att ha gråtit. Om de gråter överdrivet mycket och inte verkar mer nöjda efter att de har gråtit, kan det vara så att gråten är ett tecken på ett fysiskt problem som en allergi eller matsmältningsproblem.

När våra barn gråter bör vi alltid gå igenom vår checklista med behov. Om vi är säkra på att alla våra barns behov är uppfyllda, och de fortfarande gråter, då kan vi hålla dem i vår famn, och bara vara där för att lyssna och försäkra dem att även om de kan uppleva stora känslor, att de är trygga, och älskad i närvaro.

De goda nyheterna med att gråta är att det är ett sätt att läka och återhämta sig. Det är hur vi lättar på belastningen av våra känslor. Vi behöver inte vara perfekta föräldrar – vi behöver bara vara där när våra barn vill uttrycka hur de känner.

Vad är en normal mängd gråt?

Det finns ett stort utbud av normal gråt hos spädbarn under de första 12 veckorna av livet. I ena änden kommer en bebis knappt att krångla, somna lätt och livnära sig på ett förutsägbart mönster. I den andra ytterligheten är barnet som vaknar skrikande, sover inkonsekvent och matar på ett slumpmässigt schema.

Även om alla bebisar gråter, när gråten blir vanligare eller varar i timmar, kanske vissa föräldrar undrar om de borde vara oroliga att det är något allvarligare.

Det är alltid jobbigt för föräldrar när de ser sitt barn gråta, men det är ett normalt svar. Spädbarn har en gråtreflex – det är deras första verbala kommunikation. De släpper bara spänningar och det är en normal beteendeaktivitet.

Gråt är ett normalt beteende som kan hända dagligen, åtminstone under de första månaderna. Även om det är stressande för föräldrar bör du komma ihåg att det kommer att bli bättre.

Vardagsgråt

Bebisar saknar förmågan att lugna sig själv, så fram till 3 månaders ålder gråter de mer. Det är väldigt normalt att det blir lite tjafs varje dag. Att gråta upp till tre timmar om dagen är fortfarande inom ett normalt intervall.

När ditt barn är runt 3 månader gammalt kommer gråten sannolikt att minska till en timme eller mindre om dagen, även om vissa bebisar kan gråta regelbundet tills de är 5 månader gamla.

Det är inte föräldrarnas fel att barnet gråter, det är bara en fas som barnet måste gå igenom. Men föräldrar behöver fortfarande skilja på vanlig gråt och ett sjukt barn. Om ditt barn har feber, kontakta din barnläkare omedelbart.

Lugnande och lugnande

Att lära känna vad ditt barn gillar är det bästa sättet att hitta hur du kan lugna och lugna honom. Om din bebis gråter för att hon är överstimulerad kan en lugnare miljö hjälpa till att lugna henne. Men andra bebisar kommer att gråta för att de vill ha mer stimulans.

Vi rekommenderar att du provar olika hålltekniker för att lugna en gråtande baby, inklusive hud-mot-hud-kontakt, kramas, smeka barnets huvud, klappa på ryggen eller bröstet, bära och gå barnet i dina armar och rapning för att lindra eventuella instängda gasbubblor.

Om det inte hjälper att hålla i, pröva att prata eller sjunga för barnet, spela mjuk musik eller rytmiska ljud och vibrationer, säger hon. Ett varmt bad kan också hjälpa. Om din bebis är 2 månader eller yngre är det en bra strategi att linda dem i en filt

Myten om bortskämda bebisar

Du kanske har hört att ett barn kommer att bli ”bortskämt” om hon hålls för mycket eller om föräldrar svarar för snabbt på gråt, men forskning motbevisar dessa gamla teorier. Hur snabbt du reagerar på ditt barns gråt är lika viktigt för att minska daglig krångel som hur du reagerar.

Studier har visat att spädbarn som gråter mindre är de som bärs mer – även när de är glada eller sover. Att reagera snabbt på ett barns gråt resulterar i mindre gråt och ett mer självsäkert och självständigt barn. Att hålla, gunga eller mata din bebis så ofta som behövs är precis rätt tillvägagångssätt.

Gråter för mycket

Om en bebis plötsligt gråter, utan uppenbar anledning och är otröstlig, har föräldrar en tendens att få panik och dra slutsatsen att överdriven gråt är kolik.

Kolik är hård och okontrollerbar gråt som varar i mer än tre timmar om dagen, mer än tre dagar i veckan, hos en annars frisk bebis. Det inträffar vanligtvis sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen när föräldrarna också är trötta. Orsakerna till kolik är för det mesta ett mysterium och effektiviteten av behandlingar varierar från barn till barn, säger hon.

Överdriven gråt som varar längre än tre timmar om dagen är misstänkt för kolik. Men forskning från experter på barnutveckling tyder på att de flesta av dessa barn är inte kolik.

Att gråta är en del av ett friskt barns utveckling, men om du känner att ditt barn gråter för mycket bör du kontakta din barnläkare. Det finns alltid en möjlighet att ditt barn kan ha GERD (sur matsmältningsbesvär), matallergier eller laktosintolerans.

By Buffis

Relaterade inlägg

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

  • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

  • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?

  • När är Bebisen Stabil i Nacken? När kan Bebisar Hålla Upp Huvudet?