När Känner Bebisar igen sin Mamma?

baby 1866623 1280 1

Ditt barn dras till ditt ansikte från det ögonblick hon föds. (Och du till hennes!) Om hans eller hennes ögon ännu inte lyser upp av spänning när du går in i rummet, ta det inte personligt.

Nyfödda behöver sina föräldrar för att växa, lära sig och frodas. Så det är ingen överraskning att de är knutna till att söka upp ansikten och tycker att de är mer fascinerande än det mesta annat. Men att känna igen vissa ansikten och föremål – inklusive ditt, andra vårdgivare och till och med deras egna – är en gradvis process som tar längre tid att utvecklas.

När känner bebisar igen bekanta ansikten och föremål?

Din bebis föds med färdigheter i ansikts- och objektigenkänning som kommer att skärpas under loppet av flera månader. När ditt barn börjar tillbringa mer tid vaken och alert, kommer hon att observera och studera världen omkring sig. Med tiden kommer han eller hon att känna igen favoritleksaker, bekanta föremål, människor och så småningom sig själv.

Vid födseln: Även om din bebis inte känner igen dig, gillar hon verkligen utseendet på dig. Studier har visat att även nyfödda, med sin syn begränsad till cirka 12 tum, föredrar att titta på bekanta ansikten – speciellt dina.

Månader 2 till 4: Ditt barn kommer att börja känna igen sina föräldrars ansikten, och efter fyra månader kommer hon att känna igen bekanta ansikten och föremål på avstånd. Hon kommer att älska att titta i spegeln också – men eftersom hon inte kan känna igen sig själv än, är det en social aktivitet. I det här skedet handlar det om roligt att engagera sig med ansiktet som stirrar tillbaka på henne.

Månad 6: Nu halvvägs genom sitt första år känner din bebis bekanta ansikten och förstår om någon är främling.

Månad 9: Vid den här åldern kommer din bebis sannolikt att ha favoritleksaker och föremål och kommer att kunna känna igen och leta efter dem även när de är delvis gömda: Det är min björn som kikar fram under den där filten!

Månader 15 till 18: Självigenkänning utvecklas inte för de flesta barn förrän mellan 1 och 1 1/2 år. Så även om ditt barn kommer att känna igen många andra välbekanta föremål och människor halvvägs genom sitt första år, tar det ganska lite längre tid för henne att titta på en bild av sig själv och tänka, ”Hej, det är jag!” När småbarn blir oberoende – går och pratar – upptäcker de sig själva som en distinkt medlem av familjen.

Aktiviteter för att hjälpa ditt barn att känna igen ansikten och föremål

Din bebis finslipar sina sociala och kommunikationsförmåga genom att interagera med andra, särskilt dig. Få ut det mesta av det med dessa enkla lekaktiviteter.

Komma nära

Att titta in i dina ögon är en av din nyföddas favoritsysselsättningar. Ge henne gott om möjligheter att se ditt ansikte på nära håll, från cirka 8 till 12 tum bort. Tidigt är det det avstånd som hon ser bäst från.

Imitera hennes grimaser ansikten

Du gör förmodligen det här ändå (vem skulle kunna motstå?), men att göra grimaser fram och tillbaka medan du låser ögonen är inte bara underhållning – det är ett bra sätt att hjälpa din bebis att lära sig att hon existerar separat från dig.

Ha kul med speglar

Ditt barn kommer att älska att titta på sig själv i spegeln redan innan hon vet att det är hon. Ställ en okrossbar, barnsäker spegel framför henne under magen eller fäst en på hennes barnvagn eller skötbord. Gör lektiden till ett tillfälle att visa och berätta. Med en yngre bebis kan du spela ”museum” genom att ordna favoritleksakerna i rad och prata om dem en efter en: ”Det här är Oskars björn. Oskars björn är brun.” Lek tittut.

När din bebis växer och lär sig att känna igen fler av sina leksaker, kan du uppgradera till att kika, gömma ditt ansikte eller leksaker bakom en filt eller kudde och se hennes ansikte lysa upp när hon ”hittar” dig eller leksaken.

Små barn kommer att börja få en kick av spelets överraskningselement (och släppa ut lite fniss!) efter 3 månader, och efter 9 till 12 månader kan din älskling börja sätta igång spelet själv.

Bläddra igenom foton

För äldre spädbarn och småbarn är ett annat roligt sätt att främja självigenkännande (och igenkännande av andra älskade familjeansikten) att titta igenom fotoalbum, peka ut bilder på ditt barn och andra familjemedlemmar.

Vet du hur din lukt påverkar ditt barn?

Även om alla sensoriska system börjar utvecklas i livmodern; utvecklingen av luktsinnet dominerar i det tidiga fosterlivet. Bebisar känner igen sin mammas doft redan innan de föds.

Ditt barn är biologiskt och genetiskt programmerat att ansluta till dig genom din unika lukt. Processen för utveckling av luktceller (celler som ansvarar för luktsinnet) börjar så snart som graviditetens första trimester. Fostret andas och sväljer fostervattnet i livmodern. Den pågående utvecklingen av fostret hjälper honom/henne att känna igen den unika lukten av hans/hennes mamma.

Lukten av deras mödrars fostervatten är den första lukten som bebisar utsätts för. Samma luktsinne hjälper också barnet att känna igen sin mamma efter födseln. Ett nyfött barns syn vid födseln är inte så välutvecklat som luktsinnet. Detta starka och unika luktsinne (lärt in utero av barnet) hjälper din lilla att känna igen din närvaro även på avstånd efter födseln. Ditt barn kan skilja lukten av din bröstmjölk från bröstmjölken som produceras av andra mödrar såväl som från alla andra typer av mjölk.

Denna lukt hjälper barnet att känna igen dig och får ditt barn att mysa på bröstet för komfort och känsla av säkerhet. Detta hjälper också till att skapa band mellan dig och ditt barn, vilket kommer långt i barnets liv. Det hjälper inte bara i känslomässig anknytning utan bidrar också till barnets övergripande utveckling. Även om du inte kan amma kommer ditt barn att känna din lukt och lukten av din hud och kommer omedelbart att känna igen dig när du kommer nära din lilla bebis. Ansiktsigenkänningen kommer mycket senare.

Ditt barn kan höra dig redan före födseln

Bebisars hörelsinne utvecklas avsevärt under andra trimestern av graviditeten. För varje vecka som går förbättras fostrets känslighet för yttre ljud markant. I tredje trimestern kan de till och med reagera på vissa ljud och ljud i livmodern. Även om många externa ljud dämpas i livmodern, kan barnet fortfarande höra moderns röst förutom andra ljud som blodflödet genom navelsträngens blodkärl, moderns hjärtslag etc.

‍Dessutom kan fostret kunna höra andra yttre ljud som kommer från moderns miljö. Även om det finns rapporter om att barnet i livmodern också kan höra och känna igen faderns röst, är den vetenskapliga litteraturen som stöder detta knapphändig.

Men barnet i livmodern kan skilja moderns röst från andra ljud. Faktum är att bebisarna reagerar på dessa ljud genom förändringar i hjärtfrekvensen. Därför, redan innan barn föds, hör de din röst och börjar känna igen den. Allra första gången du håller dem känner de igen dig på hur du låter.

Utvecklingen av dessa sensoriska krafter när barnet är inne i din livmoder, bortsett från flera andra utvecklingsförändringar hos både dig och ditt barn, går långt för att etablera ett livslångt band mellan dig och ditt barn.

By Buffis

Relaterade inlägg

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

  • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

  • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?