Hur gör man med Barn som Ljuger? Hantera Barn som Ljuger

kid 2252145 1280

Hur mycket vi än vill tro att våra barn alltid kommer att berätta sanningen, så är verkligheten att lögn är något som de flesta barn experimenterar med vid ett eller annat tillfälle. Föräldrar bör komma ihåg att att berätta lögner är en naturlig del av barns utveckling och att barn i de flesta fall växer ur detta beteende.

Varför barn ljuger

När man tar itu med detta vanliga problem bör föräldrar överväga ett barns ålder, omständigheterna och orsakerna till lögnen och hur ofta dem ägnar sig åt detta beteende. Till exempel kan många yngre barn – vanligtvis yngre än 6 år – ännu inte göra en tydlig skillnad mellan fantasi och verklighet, och deras ”lögn” kan faktiskt bara vara ett uttryck för deras fantasi.

Som sagt, ett barn så ungt som 4 år är perfekt kapabelt att medvetet ljuga för att undvika att hamna i problem eller få något han vill ha.

Några vanliga orsaker till att ljuga hos barn i skolåldern inkluderar:

 • Engagerar sig i fantasifulla önskespel
 • Rädsla för straff
 • Skryta till vänner/klasskamrater för att öka statusen och imponera på dem
 • Att undvika något de inte vill göra (som städa leksaker)
 • Önskar att inte göra föräldrar besvikna när förväntningarna är för höga
 • Att känna sig missnöjd med något i sina liv
 • Försöker få uppmärksamhet
 • Varför barn berättar lögner och hur man reagerar

Vad man ska göra när barn ljuger

Här är några användbara tips att tänka på när du hanterar lögn:

Gå till grundorsaken

Berättar ditt barn helt enkelt en stor historia som en del av fantasilek? Försöker hon medvetet vilseleda dig för att hon inte vill bli straffad? Om ditt barn helt enkelt använder sin fantasi, hjälp henne att skilja mellan fakta och fiktion utan att avskräcka sin kreativitet (så om hon insisterar på att hon åkte till månen med sina imaginära vänner, förklara då att det låter så roligt att du skulle vilja vara med också).

Å andra sidan, om hon hävdar att en imaginär vän har förstört något, försäkra henne först om att hon inte kommer att få problem om hon berättar vad som verkligen hände. Förklara sedan att du förstår att även om det ibland kan vara lättare att tro att någon annan kan ha gjort något som hon inte vill erkänna att hon har gjort, hjälper det att berätta sanningen alltid göra saker bättre.

Få barn att känna sig bekväma när de kommer till dig

Få inte barn att känna att de inte kan komma till dig. Om ett barn är oroligt för att du ska bli arg kan dem till varje pris försöka undvika att berätta sanningen för dig. Det viktiga är att hjälpa ditt barn att känna sig trygg, säker och stöttad så att dem vet dem han kan prata med dig utan att förlora din tillgivenhet och kärlek.

Faktum är att forskning visar att när du hotar barn med straff för att de ljuger, är de mindre benägna att berätta sanningen.

Förklara för ditt barn att om dem berättar sanningen för dig kommer du inte att bli arg och att sanningen är viktigare för dig än något annat. Lyssna sedan lugnt och ta upp vad det än var för dåligt beteende; fokusera på det, och på konsekvenserna av hans handlingar, snarare än på att hitta skulden. Om han försökte ljuga, beröm honom för att han är ärlig mot dig och erkänn att det måste ha varit svårt för honom att berätta sanningen.

Ge ditt barn konsekvenser

När ditt barn ljuger är det viktigt att det får konsekvenser, snarare än straff. Vad är skillnaden? Straff kommer från en plats av ilska medan konsekvenserna är fokuserade på att korrigera det felaktiga beteendet.

Till exempel, om ditt barn ljuger om att göra sina sysslor, diskutera med dem vikten av att inse deras handlingar; arbeta med dem för att komma på en lämplig uppgift för att kompensera för deras misstag, som att göra extra åldersanpassade sysslor runt huset.

Avstå från att använda ordet lögnare

Etiketter kan inte bara vara sårande, utan de kan också ha en bestående inverkan på hur ett barn ser på sig själv. Om han kallas en lögnare kan han tro att han är en och agerar därefter.

Var tydlig med förväntningarna

Berätta för ditt barn att ljuga är något du inte vill ha i ditt hushåll. Låt dem veta att det är lika viktigt att berätta sanningen som annat bra beteende som du förväntar dig av dem, som att tala till dig på ett respektfullt sätt och inte prata tillbaka eller försöka att inte slåss med sina syskon.

Bedöm ditt eget beteende

När det gäller att berätta sanningen, tänk på vad du gör. Tillgriper du ofta att ljuga när du vill undvika en situation eller för att få något du vill ha? Om ditt barn till exempel hör dig säga till en granne att du inte kan mata hennes katt medan hon är på resa eftersom du har en sjuk släkting när sanningen är att du i hemlighet inte gillar just den katten, kommer ditt barn att få meddelandet att vuxna ljuger när det passar dem.

Prata om effekten av lögn

Förklara att lögn kan skada det förtroende som finns mellan människor som älskar varandra. Be ditt barn föreställa sig hur hon kan känna om du ljög för henne om något. Skulle hon tvivla på dig nästa gång? Skulle det påverka hur hon litade på dig?

Vidare, kom ihåg att om ett barn ljuger upprepade gånger och ofta, även efter konsekvenser och försäkran från dig, kan det vara dags att prata med din barnläkare eller en annan professionell barnbeteendeexpert för att bedöma beteendet och få fler rekommendationer.

Ha ett ärligt samtal

Du kanske tycker att det är bra att ha ett ärligt samtal med ditt barn om vikten av att berätta sanningen. Några diskussionspunkter kan vara:

 • Prata med ditt barn för att uppmuntra ärlighet
 • ”Ärlighet hjälper dig att bygga starka relationer.”
 • ”När du berättar sanningen visar det att du respekterar dig själv och andra.”
 • ”Du är mitt barn, och jag vill att du ska må som bäst. Att vara sanningsenlig är befriande! Inga lögner betyder inga hemligheter att dölja.”

Bedöm lögnerna

När ditt barn ljuger kan du tycka att det är värt att ta några minuter, eller så mycket tid du behöver, för att avgöra lögnens funktion. Du kan fråga dig själv:

 • varför de ljög
 • lögnens eller lögnernas funktion
 • vilken typ av lögner de berättade

När du har bestämt vad du tror är orsakerna till och resonemang bakom lögnen, kan du börja ”sätta betyg” på lögnen för att avgöra ditt svar. Även om det inte finns någon formell guide om detta, kan du upptäcka att gradera deras svårighetsgrad mellan 1 och 3 kan hjälpa dig att skräddarsy ditt svar.

Det här kan se ut så här:

Grad 1 lögn: Uppmärksamhetssökande lögner.
Svar: Kräver ofta inga konsekvenser men kan svara bra med begränsad uppmärksamhet på lögnen.

Grad 2 lögn: Oavsiktliga, förnekande eller experimentella lögner. Dessa kan också vara uppmärksamhetssökande. Forskare säger att småbarn som ljuger inte förutser konsekvenserna och försöker inte lura så mycket som att försöka återställa ditt humör (om du låter allvarlig eller ser arg ut).

Svar: Du kan svara genom att påpeka beteendet och be dem svara igen med uppriktighet.

Grad 3 lögn: Bedrägeri eller försummelse. Görs ofta av äldre barn och tonåringar. Dessa kan vara lögner som är avsedda att undvika följden av en handling eller passivitet.

Svar: Du kanske upptäcker att det kan hjälpa att svara med en tydlig konsekvens för lögnen

Hjälp dem att undvika att ljuga innan det händer

Barn behöver ibland hjälp att förstå hur ärlighet ser ut. Förutom att förebilda sanningsenlighet för dem, kan du vidta åtgärder för att hjälpa dem att undvika att ljuga i första hand.

Tips för att kurskorrigera lögner i realtid

Att ge barn ”sanningskontroller”. Denna metod innebär att ställa en fråga till dem och sedan berätta för dem att du kommer tillbaka inom en viss tid för att kontrollera igen. Vid den andra kontrollen kan de rätta sitt svar utan konsekvenser.

Påminn barnen om konsekvenserna. Du kanske upptäcker att det hjälper att påminna dem om konsekvenserna är värre när de ljuger och försöker hålla fast vid det.

Påminn dem om att du inte förväntar dig perfektion. En del av detta är att låta dem veta att du inser att de kan göra misstag och inte stämpla dem som en lögnare om de inte alltid talar sanningen.

By Buffis

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

 • Är det bra för Bebisar att Gråta?

 • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

 • Vilka Färger ser Barn Först?

 • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

 • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

 • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?