Hur Peppar och Uppmuntrar man sitt Barn?

boy 1846236 1280

Att övertyga dina barn att göra saker de inte vill kan vara utmanande. Och att få dem att sluta göra saker du inte vill att de ska göra kan vara ännu svårare.

Du vill naturligtvis uppmuntra och motivera ditt barn till allt de tar sig an, vare sig det handlar om att de ska lära sig matte eller prova på nya saker. Här är några tips för hur man peppar, uppmuntrar, och motiverar sina barn.

Ompröva belöningar

Smarta barn kan ofta arbeta sig runt vilket belöningssystem som helst. Dessutom visar studier att de positiva effekterna av belöningar är kortvariga.

Naturligtvis kan det ibland vara tillfälligt användbart att ge barn belöningar för att få dem över ett hinder som att lära sig matematiska fakta. Det är sant att belöningar kommer att motivera människor att göra aktiviteter.

Men vad som händer är att beteendet blir beroende av belöningarna och kommer att sluta när belöningarna slutar. Vuxna går till jobbet för att få betalt, men om lönen upphörde skulle de sluta gå till jobbet.

Detta gäller även om en aktivitet är njutbar. Forskare vid Stanford University fann att när barn som tyckte om att rita med pennor fick betalt för att göra det, slutade de använda dem när de inte längre fick betalt. Med andra ord, belöningen släckte på något sätt deras passion.

Även om det inte är skadligt att använda mutor på kort sikt för saker som att få ditt barn att sluta få ett utbrott på ett flygplan, kommer externa belöningar inte att bygga upp ditt barns karaktär eller ge värdet av att hålla ordning på sitt rum eller att sova på ett anständig timme. Uppmuntra honom att följa ledningen för det som får honom att må bra inombords – till exempel tillfredsställelse med en nyinlärd färdighet eller ett väl utfört jobb.

Han är inte bara mer framgångsrik på lång sikt, han är också glad på vägen och inspirerad. När ett barn lär sig att cykla är han vanligtvis så glad över sin nya skicklighet och ivriga att göra det, det kan vara svårt att övertala honom att sluta. Den här känslan av mästerskap är oerhört motiverande.

Ha meningsfulla samtal

En-mot-en-samtal med ditt barn är avgörande för att ta vara på ett barns inneboende motivation. Barn är naturligt nyfikna och att bjuda in dem att förstå varför något är vettigt kan tilltala deras intellekt.

Till exempel, efter att barnen har städat sitt rum kan du påpeka hur fint det ser ut, och hur viktigt det kommer att vara för dem som vuxna att veta hur de ska hålla sina saker snyggt och organiserat.

Om dina barn tvekar med uppgiften från början, råder vi föräldrar att börja med att se det från ditt barns synvinkel. Prata sedan om vikten av aktiviteten på ett sätt som är respektfullt.

Avstå från att använda språk som ”bör” och ”måste” och erbjud dig att vara där för att hjälpa till när barn verkligen behöver det.

Att fråga ditt barn hur det känns att göra en viss uppgift medan hon gör det kan också bidra till den typ av glad atmosfär som får barn att vilja samarbeta. Frågor som ”Vad tycker du om att göra dina läxor själv?” och ”Hur får det dig att känna att du är klar med läxan nu?” kan leda barn till insikter som de kanske inte hade haft annars om deras prestationer. En annan effektiv strategi för att få barn att vända på en dålig vana: Visa empati genom att fråga hur du kan hjälpa. Det sätter föräldern och barnet på samma sida mot det problematiska beteendet, snarare än att skapa en kamp.

Barns lösningar på problembeteenden fungerar ofta bättre än de som föräldrar föreslagit, eftersom barn investerar i att deras lösningar fungerar.

Att ge dina barn feedback under dessa samtal om hur de hanterar sitt ansvar kan också motivera. Istället för att dingla en tur till parken som en belöning för att göra läxor, försök att fånga ditt barn en dag när hon har avslutat det vid en anständig timme. När du beger dig ut till parken, påpeka att den naturliga konsekvensen av att få sina läxor gjorda tidigt gav tid för skoj senare.

Tänk på deras förmåga

Tänk på när ditt barn lärde sig att skriva sitt namn eller spela en sång på piano, och hur nöjd hon var med sig själv och hur du knappt kunde slita henne från den nya aktiviteten. Känslan av mästerskap är djupt motiverande. Och baksidan är också sant. När jag hör om ett barn som kämpar mot läxor undrar jag om det finns en kompetensklyfta eller ett inlärningsproblem som gör att det här barnet känner att det är omöjligt att göra det vi har bett om. Så ha ett meningsfullt samtal med ditt barn om vad som kan komma i hennes väg. Om fler svar behövs, prata med hennes lärare, barnläkare eller en kurator.

Föregå med gott exempel

Det är ganska enkelt: Om du vill att dina barn ska sluta bråka så mycket med sina syskon, istället för att erbjuda dem godis eller andra belöningar för att ”vara duktiga”, försök att lösa dina konflikter med din make på ett kärleksfullt och beundransvärt sätt.

För att hjälpa dem komma ihåg deras sätt, se till att du säger ”snälla” och ”tack” till dem också. Och när du pratar i telefon och ditt barn vill ha din uppmärksamhet, säg inte till henne ”bara en sekund” om det kommer att ta 20 minuter.

Det lär det dina barn att du kommer att skjuta upp dem så länge du kan komma undan och att du inte håller vad du säger. Att leka löst med tiden betyder också att dina barn förmodligen också kommer att göra det, så bli inte förvånad när du säger till dem att det är dags att lämna en fest eller rensa bordet, och de säger ”bara en sekund” och menar det inte. Att säga vad du menar, och mena vad du säger, kan verkligen vara väldigt motiverande.

Sätt upp mål

Låt dem göra en lista med kortsiktiga mål och ett långsiktigt mål. Se till att målen är nåbara men kräver ansträngning för att uppnå.

Fira prestationer

När ditt barn uppnår sina mål, låt dem veta att du är stolt över dem. Fira dessa saker tillsammans. I vissa fall, belöna ditt barn för deras hårda arbete.

Gör saker konkurrenskraftiga

Uppmuntra sund konkurrens. Heja på ditt barn att slå en annan löpare i ett lopp eller att ta hem trofén. Tävla om positivitet och styrka i förhållande till ditt barn och aldrig om negativitet och svaghet mot konkurrenten.

Uppmuntra dem

Låt ditt barn veta att du tror på dem. Berätta för dem hur bra de kommer att göra. Avfärda alla tvivel på sig själv eller rädslor de kan ha.

Visa intresse

Lär dig om ditt barns intressen. Prata med ditt barn om dem och lyssna. Det kommer att visa dina barn att du bryr dig och att de fritt kan prata med dig om sina intressen.

Upptäck passion

Uppmuntra dina barn att upptäcka vad de brinner för. Det kan ta några försök på vägen. Stöd dem på deras resa mot passion och uppmana dem att fortsätta tills de får reda på vad det är.

Förbli positiv

Ha en positiv och optimistisk syn på dina barn. Om de ser rädsla eller tvivel i dina ögon kommer de sannolikt att tappa självförtroendet. Att ha ett positivt förhållningssätt kommer att lätta upp hela deras syn på en situation.

Gör en plan

För att nå mål behöver du en plan. Hjälp dina barn att skapa en strategi för att nå sina mål. Gör en steg-för-steg-plan för att nå dem.

Upphetsa dem

Upphetsa dina barn om deras mål och ambitioner. Visa att du är exalterad för dem också. Den positiva energin och adrenalinet kommer att driva dem att fortsätta sitt hårda arbete och vara nöjda med sina ansträngningar.

Relaterade inlägg

  • Välja en Barnvakt: Tips och Råd

  • Vad är en Födelsetavla?

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?