Hur vet man om Barnet är för Varmt?

baby 1866623 1280

Ett spädbarn har ett mycket känsligare system än en vuxen eller till och med ett äldre barn, så det kan bli för varmt mycket snabbt.

När vädret eller kläderna gör ditt barn varmt, ta av ett lager av barnets kläder och justera temperaturen i rummet.

Gråt

Ett spädbarn använder gråt som ett sätt att kommunicera många saker. Om hennes värmenivå gör henne obekväm kommer hon sannolikt att börja gråta.

Begränsa listan över möjligheter som gör henne upprörd för att avgöra om hon är för varm.

Om hon har en ren blöja, har ätit nyligen och inte behöver en tupplur, prova att ta bort filten eller ett lager kläder.

Om hon inte slutar gråta strax efter vill hon ha något annat. Lek med henne eller gå runt med henne i rummet.

Temperatur

Att ta ditt barns temperatur är det mest exakta sättet att avgöra om han har feber.

Ta hans temperatur rektalt om han är under 3 månader gammal, eftersom detta är den mest exakta metoden för så unga bebisar.

Ditt barn har feber om hans temperatur är över 38 grader. Feber kan vara ett tecken på ett hälsoproblem som infektion eller lunginflammation, så ring omedelbart barnläkaren om hans temperatur är över 38 grader.

Känn

Att känna din bebis hud kan snabbt berätta hur hon mår.

Du bör ha en uppfattning om hur ditt barns hud känns när hon är glad och bekväm, så att du kan se om hon är varmare än vanligt. Tryck din handled mot ditt barns panna eller kyssa henne där.

Huden är ömtålig på dina läppar och handleder så du kommer att kunna se om hon känns varmare än normalt. Att känna hennes öron och fingrar kan också ge dig en indikation på hennes temperatur.

Andra tecken

Tecken på allvarligare problem orsakade av överhettning kan vara svårare att upptäcka.

Om ditt barn är utmattad av värme kan han vara mycket törstig eller sömnig, och hans hud kan kännas fuktig och sval.

Om han blir ännu mer överhettad kan han vara slö, kräkas, få snabb puls eller få röd, torr hud.

Dessa tecken, i kombination med en temperatur på över 38 grader, signalerar alla värmeslag, vilket är ett livshotande tillstånd. Ett barn med dessa tecken behöver omedelbar läkarvård.

Rätt nattkläder för din baby gör skillnad

Bebisar som sover i sin spjälsäng drar nytta av varma babypyjamas som undviker att vara för tjocka men ger massor av komfort och luftflöde. Babysovsäckar är också en bra lösning.

Vilka andra lösningar finns det?

Förutom att hålla barnet bekvämt i kläder och tyg som inte är för varmt och som andas ordentligt (se till att ta bort extra lager om det inte behövs), finns det andra sätt att förhindra eller minska riskerna med att barnet överhettas. Att ge mycket vätska (bröst- eller modersmjölksersättning före 4 månader och vatten om de är äldre än 4 månader) är nyckeln till att sänka deras inre kroppstemperatur till säkra nivåer.

När det kommer till kritan kan du aldrig vara för försiktig med ditt barns sovarrangemang och komfort. Rätt kläder och miljö kan spela en roll för att påverka ditt spädbarns eller barns inre kroppstemperatur, och det finns sätt att sänka den om de är för varma.

Om du är osäker, se till att tala med din läkare eller, om det inte finns någon tid att förlora, ring läkaren! Om du är noga med hur bebisen värmer upp, hur mycket luft de har och om det finns några varningstecken, kommer du och ditt barn att sova bättre på natten!

I varmt väder

Naturligtvis kan det vara svårt att hålla idealiska temperaturer under en värmebölja eller när du är utomhus under sommarmånaderna. Här är några sätt du kan hålla bebisen sval:

Sänk ditt barns rumstemperatur till under 23,8°C. Om du inte har luftkonditionering kan du använda en fläkt – men rikta den inte direkt mot ditt barn på full fart. Använd istället en fram-och tillbakandeflyttande funktion eller rikta den så att den cirkulerar luften runt i rummet.

Håll ditt barn borta från direkt solljus, särskilt under dygnets rusningstid, som är 11.00 till 17.00. Detsamma gäller solexponering under fönster, vilket kan göra värmen mer intensiv.

Om du inte kan få rummet tillräckligt kallt, försök att tillfälligt flytta ditt barns sovutrymme till en svalare plats i huset. Annars, stäng eventuella gardiner för att hålla ute så mycket värme som möjligt och klä ditt barn i färre lager.

Överväg att ta pauser från ditt hem under värmeböljor om du inte har luftkonditionering. Du kan besöka butiker, biblioteket eller kylanläggningar som inrättats av ditt samhälle om du behöver en paus från värmen.

Lämna inte ditt barn i ditt fordon utan uppsikt. Även under milda dagar bygger värmen snabbt inuti bilar och kan leda till bekymmer utöver överhettning, inklusive värmeslag och till och med dödsfall.

Hur du kyler ner ditt barn

Du kan ta några steg för att kyla ner ditt barn hemma, inklusive:

 • Flytta ditt barn till ett svalare utrymme i ditt hem.
 • Ta bort överflödiga lager av kläder och ersätt med löst sittande, torra kläder.
 • Ge ditt barn ett ljummet eller ljummet bad, eller lägg en sval tvättlapp på huden.
 • Amma eller ge bebisen extra välling för återfuktning.
 • Se bara till att övervaka ditt barns temperatur och se efter andra tecken på allvarligare värmerelaterad sjukdom som kan motivera läkarvård.

Risk för överhettning

Bebisar som blir överhettade kan riskera andra hälsoproblem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Åtminstone kan överhettning få ditt barn att tappa sömn eftersom de är obekväma.

Andra risker inkluderar:

Värmeutslag. Detta utslag är särskilt vanligt hos spädbarn som är överhettade. Det ser ut som små röda knölar i ditt barns hudveck, runt halsen och på botten.

Värmeutmattning eller värmeslag. Ditt barn kan svettas kraftigt, ha en snabb eller svag puls eller ha mycket varm eller kall, fuktig hud. Värmeutmattning och värmeslag är sanna nödsituationer. Om ditt barn kräks eller svimmar, ring 112 omedelbart.

Uttorkning. När ditt barns kroppstemperatur är förhöjd kan de svettas överdrivet och förlora vätska och elektrolyter, vilket leder till uttorkning. Symtom inkluderar brist på tårar, minskat antal blöta blöjor och slöhet.

Förutom att lägga ditt barn på rygg för att sova, bör du också vara uppmärksam på hur du klär dem för tupplurar och nattvila. För många lager av kläder eller filtar kan höja ditt barns kroppstemperatur och utsätta dem för risk för spädbarnsdöd.

By Buffis

Relaterade inlägg

 • Är det bra för Bebisar att Gråta?

 • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

 • Vilka Färger ser Barn Först?

 • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

 • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

 • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?