När Börjar Barn Sova Bättre?

baby 1151351 1280 1

Med lite kunskap (och mycket tur) kan en hel natts sömn hända förr snarare än senare. Här är när och hur man får barnet att sova hela natten.

Undrar du när bebisar börjar sova hela natten och om din lilla kommer att vara en ”sovare”? Svaret beror mest på din bebis ålder och stadium, och om han har lärt sig att lugna sig själv eller inte.

Så här får du barnet att sova hela natten, uppmuntrar till goda sömnvanor och undviker potentiella sömnproblem när ditt barn växer.

Vad betyder ”sover hela natten” egentligen?

Att sova hela natten definieras vanligtvis som att sova sex till åtta timmar i rad över natten.

Men kom ihåg att det bara är en bråkdel av de totalt 10 till 12 timmar (eller mer) sömn som bebisar i allmänhet behöver på natten, beroende på ålder och stadium, utöver tupplurar på dagarna.

Det betyder att även om ditt barn ”sover hela natten” vid 3 till 6 månaders ålder, kommer du förmodligen inte att vara det på ett tag (om ditt barn går och lägger sig 19:30, till exempel, sex timmar senare skulle vara 1 :30 och åtta skulle vara 03:30).

Spädbarn under 6 månader kan vanligtvis sova allt mellan tre till åtta timmar på natten, beroende på ålder och stadium. Och spädbarn mellan 4 och 6 månader kan utvecklas och sova hela natten utan matning, men om de gör det är en annan historia. Bebisar, precis som vuxna, äter för tröst och nöje, inte bara för näring.

När sover bebisar hela natten?

När du kan förvänta dig att ditt barn ska börja sova hela natten beror på flera faktorer, inklusive barnets ålder, vikt, om du ammar eller inte och din familjs matvanor på natten.

Här är när bebisar börjar sova hela natten, plus mer information om bebisars sömnvanor och mönster efter ålder:

Nyfödd

Nyfödda kommer inte att sova hela natten eftersom de behöver äta ofta. Faktum är att två till fyra timmar åt gången är ungefär lika länge som du kan förvänta dig att ditt helt nya barn ska sova under dessa tidiga veckor och månader – beroende på om du ammar, matar formeln eller bådadera.

2 till 3 månader gammal

Två till tre månader gamla bebisar kan sova i fem eller sex timmar långa sträckor. Som sagt, de flesta 3-månaders barn behöver fortfarande en matning eller två under natten, speciellt om de ammar.

4 månader gammal

I denna ålder kan bebisar sova i en fast sju eller åtta timmar, vilket innebär att sova hela natten, även om det kan ske gradvis. Det beror på att de flesta 4 månader gamla bebisar har nått den magiska vikten på 5 till 7kg, vilket betyder att de inte metaboliskt behöver en nattmatning. Men de kan fortfarande kräva en!

5 till 6 månader gammal

Vid det här laget kan bebisar sova hela natten, så om ditt barn fortfarande vaknar oftare för att äta kan du vara ganska säker på att han inte är riktigt hungrig. För att hjälpa honom att lära sig att sova i sex till åtta timmar åt gången de flesta nätter kan din läkare ge dig råd om hur du sakta kan minska de extra nattmatningarna.

Fysiskt kommer din bebis att vara redo för den övergången, även om han kan protestera mot det, särskilt om han är van vid flera övernattningssnacks och den söta dos av gos som kommer med dem.

Hur man får barnet att sova hela natten

Du har mer kontroll över ditt barns sömnvanor än du kanske inser – och du behöver inte vänta tills han når sin halv-födelsedag för att börja uppmuntra längre nattsömn.

Följ dessa tips för att hjälpa barnet att börja sova hela natten:

Upprätta en läggdagsrutin

Inte bara kommer ditt barn att finna rutinen tröstande, det kommer att bli barnets signal om att det är dags att sova. Börja med ett skönt, avkopplande bad – varmt vatten är både lugnande och sömnframkallande. Följ med en berättelse, mys och vaggvisor. Avsluta med en fullmatning. Om din bebis är gasig kan du flytta matningen vid läggdags till tidigare i rutinen.

Försök att inte byta din bebis blöja mitt i natten

Om inte din bebis är en absolut röra, hoppa över byten mitt i natten om möjligt, eftersom de förmodligen kommer att väcka honom. Om du verkligen behöver byta hans blöja över natten, gör det med dämpat ljus och så lite prat som möjligt.

Normal barnsömn kontra vuxensömn

Bebisar under 1 är naturligt lättare sovande jämfört med vuxna. De spenderar mer av sin sömntid i ”aktiv sömn” istället för ”lugn sömn”.

I aktiv sömn andas bebisar ytligt och rycker i armar och ben. Deras ögon fladdrar under ögonlocken. Bebisar kan lätt väckas från aktiv sömn. Som jämförelse tenderar vuxna och ungdomar att sova lugnare, där de ligger stilla och andas djupt.

Alla har en cykel där deras sömn varierar från ljus till djup. Vuxnas sömncykler är vanligtvis cirka 90 minuter. Bebisars sömncykler är vanligtvis cirka 40 minuter, så de tenderar att vakna oftare.

Alla bebisar är olika

Bebisar är små individer så de är alla olika. Informationen nedan är en allmän guide och din bebis kan vara annorlunda. Försök att inte lägga för mycket tid på att jämföra hur ditt barn sover med andra barn.

Födelse till 3 månader

 • Nyfödda sover på och av hela dagen och natten.
 • Den totala sömnen varierar mellan barn – det kan vara från cirka 8 till 18 timmar om dagen.
 • De brukar bara sova i korta sträckor eftersom de behöver matas och bytas regelbundet.
 • Nyfödda sover i allmänhet väldigt lätt: de tillbringar hälften av sin sömntid i aktiv sömn.
 • Dessutom har en nyfödd inte lärt sig att sova när det är mörkt. De börjar vanligtvis lära sig denna rytm dag och natt när de är ungefär 6 veckor gamla. Du kan hjälpa din nyfödda att lära sig sova mer på natten genom att utsätta dem för ljus och leka med dem under dagen, och ge en dunkel och tyst miljö på natten.

Tre till 6 månader

 • I den här åldern kan ditt barn ha 3 tupplurar på dagtid på upp till 2 timmar vardera.
 • De flesta kommer att sova 14 till 15 timmars sömn totalt per dag, med vissa bebisar som sover upp till 8 timmar på natten.
 • Mängden aktiv sömn börjar minska och de börjar gå in i lugn sömn i början av sina sömncykler.
 • De brukar fortfarande vakna minst en gång under natten.

Sex till 12 månader

 • Från cirka 6 månaders ålder är ditt barns sömnmönster mer som ditt.
 • I denna ålder sover bebisar i genomsnitt cirka 13 timmar totalt om dagen. De brukar sova längst på natten, i genomsnitt cirka 11 timmar.
 • Ditt barn kommer att börja minska antalet tupplurar på dagarna till cirka 2. Deras tupplurar är vanligtvis cirka 1 till 2 timmar.
 • I allmänhet kan bebisar vakna mer sällan under natten eftersom de inte behöver matas lika ofta.
 • De flesta bebisar vaknar bara en gång under natten och behöver somna om. Vissa kommer fortfarande att vakna oftare.
 • I den här åldern kan spädbarn börja oroa sig för att vara borta från sin förälder eller vårdare. Detta kan göra det längre för barn att somna och kan tillfälligt öka nattvaken.
 • Regelbundna dag- och läggdagsrutiner kan hjälpa ditt barn att falla och sova.

Efter 12 månader

 • Från 12 månaders ålder tenderar bebisar att sova bättre. När de närmar sig sin första födelsedag tenderar bebisar att sova längre, vakna mer sällan, ta en tupplur en eller två gånger under dagen och sova mer på natten. När de fyller 1 år sover bebisar sannolikt 8 till 12 timmar per natt och vaknar bara en eller två gånger under den tiden.
By Buffis

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

 • Är det bra för Bebisar att Gråta?

 • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

 • Vilka Färger ser Barn Först?

 • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

 • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

 • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?