Hur Förvarar man Barnkläder Bäst? Tips & Råd

children 817368 1280

Små barnkläder är bedårande men oj vad de kan ta över allt ditt förvaringsutrymme!

De växer ur allt så snabbt, sätter hål i knäna på sina jeans på bara några veckor och du behöver verkligen ha flera storlekar av vinterstövlar och annat, för säkerhets skull. Det är inte så lätt som att ha den storlek och säsong de är i just nu. Du måste tänka framåt till nästa storlek och säsong. Och om du planerar att skaffa fler bebisar måste du hålla i allt de växer ur också!!

Så hur går du tillväga för att hitta ett bra sätt att förvara och organisera alla dina barnkläder på ett sätt som inte tar över ditt hus? Svaret är att hålla det enkelt. Du behöver inga snygga arrangörer eller etiketter (även om de är roliga, eller hur?) Du behöver bara en grundläggande plan för att hålla saker sorterade på så få platser som möjligt så att dina barnkläder är lätta att hitta och lätta att hitta komma till.

3 grundläggande steg för att förvara och organisera dina barnkläder:

 • Rensa
 • Sortera
 • Lagra

Grundläggande kategorier av barnkläder

 • kläder och skor som passar just nu den här säsongen
 • kläder och skor som kommer att passa under nästa år eller två
 • och kläder och skor som inte längre passar

Vad du behöver för att förvara och organisera barnkläder

För varje barn behöver du:

 • 2 förvaringsväskor
 • 1 liten behållare
 • en permanent penna
 • etiketter
 • lite garderobsutrymme för upphängning av kläder och 1-2 byrålådor

Rensa ut de kläder du inte behöver

Det här kommer att bli den svåraste delen, men det går verkligen inte att hoppa över. Du behöver en plan för att begränsa mängden kläder dina barn har så att du inte behöver slösa mycket av ditt lagringsutrymme på extra barnkläder som de förmodligen aldrig kommer att använda! Jag älskar att använda en kapselgarderobsmetod så vi behåller bara det vi verkligen behöver och handlar smartare när det är dags att köpa nästa storlek upp.

Några av fördelarna med att ha en minimal/kapselgarderob för dina barn:

Hur sortera man barnkläder?

1. Samla ihop alla barnkläder

Du behöver verkligen få alla kläder på ett område för att få en känsla för vad du måste arbeta med (och kanske en verklighetskoll!)

2. Dela upp kläder efter kön och storlek

Börja sedan med att göra högar av som ”tjejstorlek X” eller ”pojkstorlek 24 månader”. För skor, sortera dem efter storlek också. Det här är en bra punkt att använda checklistan jag nämnde tidigare och bestämma vad du ska behålla och vad du ska donera eller ge bort.

3. Skapa en ”nästa storlek” plats för varje barn

Använd förvaringskärl för att sortera dessa högar med kläder du just gjort. För vart och ett av dina barn vill du ha en förvaringsplats för storlekar de kommer att växa till. För din äldsta kanske du inte kommer att ha mycket för den här platsen, men de yngre barnen kommer förmodligen att ärva kläder från denna förvaring.

4. Förvara kläder som passar ditt barn just nu

Kläderna som dina barn passar just nu, den här säsongen ska läggas i 1 eller två byrålådor och häng de som kan hängas på en galge i deras garderob. Om du inte har mycket utrymme är det helt ok för barn att dela en garderob och en byrå! Och om du inte har en byrå kan du använda en grund låda och glida in den under sängen.

Att ha lådor hjälper till att få ut det mesta av begränsad lådförvaring.

5. Förvara kläder som dina barn har växt ut

Ta en annan förvaringslåda och märk den ”kläderna X har vuxit ur”. Stoppa allt som är för litet för det barnet, i den lådan. Gör samma sak med resten av kläderna som du inte har sorterat i en ”nästa storlek” eller som inte passar ditt barn just nu.

Om du inte har några barn som kan ärva och växa in i dessa kläder, bestäm vad du ska göra med dem. Planerar du att spara dem ifall du har en annan bebis som kan bära dem? Om du har det, försök att förvara dem i så få lådor som möjligt. Kanske ge dig själv en gräns för hur många lådor med urvuxna klädesplagg du kan ha.

Om du inte räknar med att få fler barn, överväg att donera dem till en välgörenhetsorganisation, en vän eller familjemedlem som kan använda dem. Se bara till att du inte ger dem till någon om du inte vet säkert att de kan använda dem.

6. Sortering av skor och jackor

Många förvarar sina barnskor på samma sätt som jag förvarar deras kläder. De har ett litet förvaringsfack i var och en av sina barnskåp för att förvara skor i nästa storlek såväl som skor utanför säsongen. Skor de bär på daglig basis förvaras i hallen/entrén. Skorna som inte används så ofta bör förvaras där de är ur vägen men lätta för barnen att ta sig till själva.

Skorna vart och ett av dina barn har vuxit ur, som ingen av deras syskon är på väg att växa in i, kan förvaras i en stor balja i din källare. Om du inte har en källare, stoppa lådan under en av barnets sängar.

Till sist måste vi prata om kappor och jackor. Under sommaren kan du förvara rockarna som dina barn kommer att ha den kommande vintern i sin garderob (vid sidan av). På så sätt kan du se till att alla har en. För rockar som dina barn inte kommer att växa in i, kan du ha en stor låda i källaren som passar alla urvuxna jackor. Återigen, om du inte har en källare fungerar det att förvara dem under sängen!

Hur ska jag förvara och organisera mina barnkläder?

Nu när alla dina barns kläder är sorterade i papperskorgar och lådor är det dags att förvara dem!

 • Kläder dina barn passar just nu bör förvaras hängda i garderoben och i 1-2 byrålådor. Om du inte har en byrå, använd en låda under sängen eller i garderoben.
 • Förvara skor dina barn bär dagligen i entrén eller i en garderob. Skor som används mindre ofta kan förvaras i deras sovrum.
 • Förvara var och en av dina barns ”nästa storlek lådor” i deras garderob så att det är lätt att komma till för säsong och storleksändringar. Att hålla det lättillgängligt gör det också enkelt att hålla ordning när du tar med dig nya kläder hem.
 • Förvara var och en av deras nästa storlek upp skobehållare i sin garderob eller under sin säng. Det är en bra idé att hålla den här lådan utom räckhåll, eftersom du vet hur barn är med skor … De kommer att hamna överallt!
 • Kläder som dina barn inte passar nu och inte kommer att passa under de närmaste åren bör förvaras i en förseglad låda ur vägen i källaren, garaget eller under sängen.
By Buffis

Lämna ett svar