Är det Bra för Barn att ha Tråkigt?

girl 1839623 1280

”Jag är uttråkad!” Det är något som barn ofta säger. Men innan du rustar dig för att fylla det schemat eller planera aktiviteter, ta en minut för att överväga fördelarna – ja, fördelarna – med tristess för barn, och hjälp dem att lära sig att uppskatta att ha tråkigt.

Vi måste först reda ut vad tristess, att ha tråkigt faktiskt är. Säger barn, ”Jag blir inte underhållen” eller ”Jag vet inte vad jag ska göra”?

Dessutom är det värdefullt att separera konstruktiv tristess, som är full av potential, från tanklöst att knacka på en digital enhet. Det är en passiv tristess som barn inte ens känner igen som uttråkad.

Tristess är bra för barn eftersom det stimulerar nyfikenhet och tänder fantasin. När den är som bäst är tristess ett kreativt tillstånd som leder till nya idéer och ny lek. Och vi vet att lek av god kvalitet driver barns utveckling och bygger intelligens.

Men tristess är bara bra för barn när det leder till att barn använder sin fantasi för att ta sig an utmaningen med tristess. Om de alltid slår på TV:n eller söker efter teknik för att lindra sin tristess, då är den där fantasin förlorad.

Fantasi är avgörande för barn i alla åldrar. Det stimulerar barn att utforska sin miljö på nya sätt, vilket i sin tur leder till lärande och kompetensutveckling. Fantasi förbättrar också sociala färdigheter – empati är trots allt bara förmågan att föreställa sig att vara i någon annans skor.

Och eftersom fantasi är en intern resurs – en vana i sinnet – är det något som barn behöver utveckla genom övning och upprepning. Vuxna som tillhandahåller fantasifulla aktiviteter för barn är aldrig lika effektivt som att barn uppfinner sina egna.

Så här kan föräldrar utnyttja kraften i tristess för att stödja barns utveckling:

Stäng av tekniken

Forskning visar att tv-tittande minskar barns fantasiförmåga. Teknik är ett vanebildande tristess som kan komma i vägen för förbättrat spel. Så sätt gränser kring barns skärmtid.

Ge dem papper och penna

Ett papper och något att skriva/rita med har oändliga möjligheter till gemensam/egn lek och kreativitet. Och lika lätt att bära som en surfplatta.

Låt dem ha stillestånd

Strukturerade aktiviteter som sport och musik är bra för barn, men överschemalägg inte. Se till att de har tid att slappna av, dagdrömma och bara pyssla. Idéer behöver utrymme för att vårdas och växa.

Låt dem ta hälsosamma risker

Om att hålla dina barn säkra innebär att de alltid sitter framför tekniken inne i huset gör det fortfarande skada, du kan bara inte se blåmärkena. Barn behöver utrymme att ströva omkring och att utmana sig själva, för sitt fysiska och psykiska välbefinnande.

Ge en föränderlig miljö

Blir ditt barn uttråkad trots att de har miljontals leksaker? Lägg då bort tre fjärdedelar av leksakerna någonstans och rotera dem med några veckors mellanrum. Fokusera på att tillhandahålla basmaterial som kan användas på många olika sätt.

Fira när dina barn har tråkigt

Om barnen är uttråkade är det bra. De kommer att behöva utmana hjärnan för att möta utmaningen. Känn dig inte tvungen att ta bort deras tristess genom att tillhandahålla saker att göra. Säg ”Det är lysande! Vad ska du göra åt det?” Ta sedan ett steg tillbaka och ge dem tid. Låt dem leva i sin egen tristess tills de hittar på något.

Skapa utmaningar

Om ditt barn verkligen inte kan komma på något att göra, ge dem en utmaning (”Varför ser du inte hur många olika insekter du kan räkna i trädgården?”). Om de inte gillar din utmaning, säg ”Ja, det är min idé, du måste komma på din egen.”

Känn dig inte skyldig

Det är inte din uppgift som förälder att fylla ditt barns varje ögonblick. Lite tristess är bra för barn. Så ta den långa sikten. Att lära sig att hantera sig själva, sin tid och sina känslor är viktiga livskunskaper. Barn lär sig att lösa problem genom att träna på att lösa problem. Och tristess är ett stort problem att lära sig lösa!

Tristess som en välsignelse

Den största vinsten för att vara uttråkad, är båda experterna överens om, är att det naturligtvis väcker kreativitet.

Tristess är en motivation för att göra något annat, att gå vidare till något mer intressant. Konstruktiv tristess kan utveckla kreativiteten. Särskilt barn måste hitta sätt att underhålla sig själva eller engagera sig.

Och den typen av ”självstyrd” handling är alltid mer kraftfull än en förälder som dikterar agendan.

En annan fördel? Det leder till att hitta dina egna intressen och passioner. Om någon alltid lagar mat åt mig, är det verkligen annorlunda än att säga,”Vad händer när jag gör en smörgås och jag lägger till något jag aldrig gjort förut?”

Allt detta kan leda till tristess motsats. Det är vad som händer när barn verkligen är engagerade i något och tappar koll på tiden.

Det i sin tur bygger självregleringsförmåga, att kunna kontrollera sin kropp och att lyssna på andra människor. Att leka och låtsas är verkligen vad du gör när du är uttråkad och det öppnar många dörrar.

Det bra och dåliga med att ha tråkigt

Tristess kan leda till kreativitet. Deltagarna i en studie visade mer divergerande tänkande (att hitta flera användningsområden för föremål, skapa kopplingar mellan till synes orelaterade idéer och generera flera kreativa idéer) efter att ha gjort en tråkig uppgift.

I en annan studie var deltagarna tvungna att antingen genomföra en tråkig aktivitet med att sortera bönor efter färg, eller en rolig hantverksaktivitet innan de slutförde en kreativ uppgift. Deltagare som var tvungna att sortera bönorna visade en bättre kvalitet och kvantitet på idéer än de som hade ägnat sig åt en hantverksaktivitet innan den kreativa uppgiften.

Kreativitet uppstår eftersom när man är uttråkad söker folk aktivt efter något stimulerande. Kreativitet är en utmaning som möter detta behov.

Att vara uttråkad hjälper också till att träna vår koncentration och uppmärksamhet. Även om det är lätt att vända sig till elektroniska enheter för att underhålla och distrahera när vi är uttråkade, visar forskning att enheter inte uppfyller tristess.

Faktum är att detta ”grunda” engagemang med våra enheter minskar vår förmåga att koncentrera oss, sköta uppgifter och hitta flöde.

Att sitta med tristess och lösa det är ett effektivt sätt att träna oss på att koncentrera oss och hålla ut genom svåra eller monotona uppgifter.

Det lär oss att gå till olika platser i våra sinnen när vi inte har extern stimulans. Med andra ord, vårt sinne får ett träningspass. Tristess är bra för oss och det är bra för ditt barn.

Lösningar på tristess

Så om du märker att ditt barn börjar bli uttråkat behöver du inte känna skuld för att du inte underhåller dem.

Tänk istället på följande:

Kontrollera att ditt barn inte bara är hungrigt eller trött eftersom allt kan kännas tråkigt då. Det är inte tristess, bara brist på energi att engagera sig i en aktivitet

Det här är ovanliga tider då mycket känns utom kontroll så se hur du kan ge ditt barn nya val från dag till dag (som en meny för dagen, var du äter middag eller i vilken ordning de gör sitt skolarbete)

Känn dig inte skyldig eller ansvarsfull att stoppa denna ”hemska upplevelse” för dina barn. De kan utveckla interna resurser (uppmärksamhet, självreglering, kreativitet) genom att själva behöva lösa tristessproblemet

Lär ditt barn att inte vara rädd för känslorna som kommer med tristess, utan upphetsad. Tristess är en signal som indikerar att förändring behövs. Hjälp dem att skapa idéer och välj sedan en att engagera sig i. Låt dem vara ansvariga för valet. Få dem att skapa en tristesslåda med idéer de kan välja mellan

Tristess är ibland bara att komma över det svåra med att komma igång. Ditt barn kanske inte är uttråkat, bara att de inte vet var de ska börja. Hjälp dem att bryta ner en uppgift och komma igång.

Vår uppmärksamhet stjäls lätt av våra mobila enheter eftersom de ger en enkel distraktion. Testa att ställa in en timer med familjen, stäng av dina enheter och ägna alla åt något meningsfullt i 20 minuter. Kreativitet växer fram i rymden. Du kommer aldrig att veta vad du kan uppnå om du fortsätter att distrahera dem.

Tristess hjälper barn att lista ut vilka de är

Vill du att ditt barn ska komma fram till sina egna idéer och åsikter? Låt dem omfamna tristess. Forskningen visar att när de inte är upptagna, tar barnen initiativ och behöver inte vara helt beroende av vuxna eller något färdigt. Naturligtvis, först kanske de bara klagar och gnäller.

Tristess hjälper till att odla nyfikenhet, uthållighet, lekfullhet, intresse och självförtroende. Det är de viktiga egenskaperna som ironiskt nog hjälper dem att växa till smarta, icke-tråkiga människor.

Tristess är också bra för föräldrar

Bara för att din dag inte tillåter dig att vara uttråkad, betyder det inte att du inte heller kan dra nytta av det. Det upptäcks nu att det har mycket viktiga funktioner att låta sinnet vandra när man är vaken.

Men, hitta lite tid. Ett sinne som har lite tid att andas är bättre på att komma på oväntade idéer och kreativa lösningar på knepiga situationer. Vi behöver tid bara för att reflektera över vår omedelbara erfarenhet, tidigare erfarenheter och kanske tänka på framtiden. När allt kommer omkring kommer dina bästa, oönskade idéer i duschen.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

  • Välja en Barnvakt: Tips och Råd

  • Vad är en Födelsetavla?

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?