Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

happy birthday 2395307 1280

Blöjvanor inklusive typ av blöja och frekvens av byte kan påverka blöjutslag och hudhälsa hos spädbarn och småbarn. Så vad är den idealiska mängden blöjbyten per dag? Hur ofta byter du blöja på ett barn?

När det kommer till hur ofta man ska byta en nyfödd blöja, kommer den rekommenderade mängden blöjbyten att variera beroende på tyg kontra engångsblöjor.

Tygblöjor kommer inte att kunna hålla så mycket vätska och är inte byggda för att erbjuda effektiv uppsugningsförmåga och skydd mot fukt. Av denna anledning måste tygblöjor bytas oftare än engångsblöjor. På marknader med hög tyganvändning byts bebisar som bär tygblöjor två till tre gånger så ofta varje dag som bebisar som bär engångsblöjor. Detta påverkar givetvis tvättbehovet som beroende på tvätt- och torkmetod kan göra tygblöjor till ett mindre hållbart val än engångsbruk.

I västerländska länder byts äldre barn ungefär fyra till fem gånger om dagen, jämfört med åtta till tio gånger per dag för yngre barn. Eftersom konsistensen och frekvensen av bajs förändras med introduktionen av fast föda, kommer behovet av att byta blöja att minska. Blöjutslag är ofta en funktion av hudexponering för kombinationen av avföring och urin. Att byta blöja så fort man misstänker bajs eller är starkt rekommenderat och den bästa förebyggande åtgärden mot blöjutslag.

Vi rekommenderar att byta blöjor för nyfödda så ofta som 10 gånger om dagen. Detta för att skydda deras känsliga hud från fortsatt exponering för fukt och särskilt från potentiell exponering för kombinationen av rinnande bajs med urin. (Största boven till blöjutslag!)

När bebisar väger 9-16 kg kommer de att kissa cirka 60 ml fyra till fem gånger per dag. För dessa bebisar är den genomsnittliga engångsblöjan vanligtvis 4 timmar under dagen och upp till 10 timmar över natten. Sammantaget rekommenderar vi 6 blöjbyten under dagen för att hålla ditt barn bekvämt och begränsa exponeringen för kiss och bajs!

För spädbarn över 1 år kommer rekommendationen att byta blöja över natten variera. Även om dessa bebisar kan sova 10-12 timmar på natten varierar om de sover hela natten mycket beroende på kost och en myriad av faktorer. Varje barn är olika och kommer att kräva olika uppmärksamhet när de schemalägger blöjbyten. Bebisar äldre än 1 år kommer att kissa tre till fyra gånger under natten vilket resulterar i i genomsnitt 220 ml urin.

Högkvalitativa absorberande blöjor är byggda för att hålla det och mer. Så om du upptäcker att din bebis sover hela natten och blöjan inte är mättad på morgonen, rekommenderar vi att du byter blöja helt enkelt när du eller bebisen vaknar. Vissa bebisar kommer att bli stora nattkissar – och det är okej.

Om du hittar en smutsig blöja som ständigt är blöt på morgonen, kan ditt barn kissa lite mer än genomsnittet, i vilket fall rekommenderar vi att du byter blöjor hela natten eller tidigt på morgonen (även om det innebär att du väcker barnet) för att behålla huden skönt och hälsosamt och förhindra blöjutslag.

Vanorna för att byta blöjor varierar från land till land, men bästa praxis kommer att återspegla frekventa byten för att hålla barnets hud från avföring och exponering för fukt. Vi föreslår att du byter till en ren blöja 10 gånger om dagen för nyfödda och 6 gånger för äldre bebisar med nattbyte som alltid spelas på gehör beroende på barnets behov. Om en bebis upplever blöjutslag rekommenderar vi att man ökar blöjbytesfrekvensen och att huden alltid är torr innan man sätter på en ny blöja.

Hur många blöjor behöver du för en nyfödd?

Antalet blöjor ett barn går igenom är en bra indikator på om de får tillräckligt att äta och är tillräckligt återfuktade. Färre blöta blöjor kan tyda på uttorkning, och färre bajsblöjor kan bero på förstoppning, låg mjölktillförsel eller andra matsmältningsproblem.

Under de första dagarna efter förlossningen ökar i allmänhet det totala antalet blöjor de kommer att blöta för varje dag som går. Hur många blöjor per dag för en nyfödd bebis behövs? När en bebis är fem dagar gammal kan den urinera ungefär sex gånger per dag och ha ungefär tre eller fler avföring per dag. Under de första veckorna kan ett nyfött barn behöva upp till 10 till 12 blöjor om dagen.

När barnet blir äldre tenderar deras behov av blöjor att minska.

Generellt sett är en bra indikation på att barnet får i sig tillräckligt med näring om det finns sex till åtta blöta blöjor per dag.

Hur vet du att det är dags att byta blöja?

Bebisar behöver byta blöjor varje gång de kissar eller tar avföring eller åtminstone varannan till var tredje timme.

Hur ofta ett barn behöver byta blöja beror också på hur känslig huden är. Huden på vissa nyfödda är mycket ömtålig, och de kan behöva en ny blöja varje gång de kissar för att förhindra att huden blir röd och öm. Det är viktigt att byta en babys blöja så snart som möjligt efter att de har bajsat.

Att byta blöjor mer sällan kan leda till svampinfektioner och blöjutslag.

Hur man byter blöja

Innan du börjar byta en babys blöja är det värt att komma ihåg att vissa nyfödda bebisar ibland kissar direkt när de ligger i ”det fria”. Håll dem täckta medan du byter blöja för att undvika en röra.

Ett nyfött barn är vanligtvis samarbetsvilligt i cirka fyra månader. För spädbarn som är äldre eller yngre, lyft först benen med ena handen och lägg en ren blöja under ryggen med den andra handen. Lossa nu deras gamla blöja, torka av deras botten med blöjans insida medan du tar bort den.

Torka sedan av deras bak och de omgivande områdena med en babyservett, tvättlapp eller fuktig väv. Ta nu bort den smutsiga blöjan och de använda våtservetter från under barnet och förvara dem på en säker plats.

När du tar på dig en ny blöja, se till att blöjans främre del är placerad mellan deras ben och på samma nivå som baktill, vanligtvis runt navelnivån. Kontrollera att blöjans flikar sitter jämnt framtill och att det inte finns några springor runt deras höfter. Se dessutom till att kanten runt deras ben inte stoppas in i blöjans elastiska kanter. Detta hjälper till att förhindra läckor. Innan navelsträngen faller av, håll framsidan av blöjan vikt under snöret.

By Buffis

Relaterade inlägg

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

  • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?

  • När är Bebisen Stabil i Nacken? När kan Bebisar Hålla Upp Huvudet?