När är det Okej för Barn att Sova på Mage?

baby 1249613 1280

Bebisar kommer att börja vända sig i sängen på egen hand vid cirka fyra till sex månaders ålder, och när det börjar hända behöver du inte lägga tillbaka dem på ryggen. Faktum är att ju mer de rullar över desto bättre. Eftersom handlingen att rulla över gör att ditt barn kan stärka sina nackmuskler och få bättre huvudkontroll.

Men du kanske märker att ditt barn föredrar att sova på magen. Även om så är fallet, lägg dem inte aktivt på magen för att sova förrän de är minst ett år gamla.

När bebisar kan sova på mage

När det gäller när du kan vända bebisar, är det när de inte kan vända sig själva.

Bebisar kommer att börja vända sig i sängen vid cirka fyra till sex månaders ålder. Detta markerar en milstolpe i deras utveckling eftersom det betyder att deras ben-, bål-, arm- och nackmuskler blir starkare. Därför är de starka nog att omplacera sig i en säker sovställning, även om de hamnar på magen. Och du behöver inte lämna tillbaka dem på ryggen.

Faktum är att ju mer de rullar över desto bättre. Eftersom handlingen att rulla över gör att ditt barn kan stärka sina nackmuskler och få bättre huvudkontroll. Ett annat sätt att stärka deras nack- och axelmuskler är med magetid, där du lägger dem på magen några minuter åt gången. Ett barn bör dock aldrig lämnas i denna position utan uppsikt.

När de får bättre kontroll över huvudet kan de röra på huvudet så att deras ansikte inte begravs i madrassen.

Som sagt, du kanske märker att ditt barn föredrar att sova på mage. Börja dock inte aktivt lägga dem på magen för att sova förrän de är minst ett år gamla.

Risken för SIDS minskar vid ett års ålder, så efter det är det OK för en bebis att sova på magen. I den här åldern har bebisar vanligtvis bra huvudkontroll och kan flytta runt sina huvuden tillräckligt så att de inte kvävs.

Att få ditt barn att sova säkert

Hur tillämpar vi denna kunskap i verkligheten? Det är enkelt: låt ditt barn sova platt på rygg, redan från början, och se till att alla som tar hand om ditt barn gör detsamma.

Även om liggande sovställning är en mycket viktig del av säker sömn för ett spädbarn, är det bara en del av det. Andra faktorer spelar in för att skapa en säker sömnmiljö också, som:

  • Placera barnet på en stadig sovyta (inga mjuka madrasser)
  • Håll mjuka föremål, inklusive spjälsängar, filtar, kuddar och gosedjur, borta från barnets sovplats
  • Låt inte ditt barn sova under en längre tid i en bilbarnstol, bärsele, barnvagn, gunga eller något som hindrar barnet från att ligga platt på rygg
  • Var uppmärksam på sladdar i barnets sovplats, inklusive de för fönstertäckning eller belysning, som utgör ett hot om strypning
  • Låt inte ditt barn sova i din säng; detta ökar risken för kvävning och SIDS

Så när är det säkert för bebisar att sova på mage?

Med en nyfödd är sömnpositionen ganska lätt att kontrollera. Om du lägger dem på ryggen kommer de sannolikt att stanna där. Men det kommer en punkt där du inte längre kan kontrollera ditt barns sömnposition. Han eller hon kan börja rulla över natten, vilket gör det omöjligt för dig att se till att de stannar på ryggen. Så när kan du sluta förlora sömn över detta problem? Och vid vilken ålder är det säkert att lägga ditt barn på magen?

Den högsta risken för SIDS inträffar mellan en och fyra månaders ålder. Under detta skede är det helt avgörande att ditt barn sover i ryggläge, platt på rygg. När ditt barn lär sig att rulla över, vanligtvis runt 6 månader, kan det rulla från ryggen till magen under natten. När detta händer bör du fortfarande söva din bebis på rygg, men du behöver inte oroa dig om hon välter över sig själv när du inte är i närheten. (Återigen, se till att lämna alla mjuka föremål ur spjälsängen.)

SIDS förblir en risk tills ditt barn är ungefär ett år gammalt. Tills dess bör du alltid söva ditt barn på rygg. Efter det kommer du förmodligen inte att kunna kontrollera ditt barns sovställning, och det är okej att låta dem sova hur de vill.

En av de saker som drastiskt ökar risken för SIDS är att plötsligt lägga ett spädbarn på magen när han är van vid att sova på rygg. Forskning har funnit att denna plötsliga förändring dramatiskt kan öka risken.

Varför är detta viktigt? Du måste vara bestämd och tydlig med alla andra som tittar till ditt barn. Berätta för din mamma, pappa, bröder, systrar, dagisarbetare och barnskötare att du alltid vill att ditt barn ska lägga sig på ryggen varje gång. Kompromissa inte och känn dig inte skyldig – detta är väl undersökt och tydligt dokumenterat och kommer att hjälpa till att hålla ditt barn säkert.

Är det ok för min bebis att sova på sidan?

Liksom liggande (mag) sömn rekommenderas inte sidosömn. Låt inte din nyfödda sova på deras sida. Det är väldigt lätt för dem att rulla över till magen.

Är det säkert för en bebis att sova på magen?

Det är teoretiskt att ett barn under de första tolv månaderna av sitt liv inte ska sova på mage eftersom han kommer att andas om sin egen luft. Detta får honom att andas återvunnen luft, som innehåller mindre syre och minskar lungornas funktionalitet. Detta kan också leda till SIDS. En risk för att barnet sover på magen är alltså dödsfall på grund av syrebrist.

Det rekommenderas av läkare att föräldrar är försiktiga med att inte låta en baby som sover på magen stanna i denna position i mer än några minuter.

När kan bebisar sova på magen?

Antalet dödsfall på grund av SIDS minskat med 50 % eftersom de nyfödda har blivit hänvisade att sova på rygg i minst ett år. Detta gör att deras andningsorgan kan stärkas och utvecklas naturligt. De kan andas in mer syre, vilket minskar risken för SIDS. Även efter ett år är det bäst att se till att bebisar inte sover på magen under långa perioder.

Vad händer om mitt barn älskar att sova på magen?

Det är viktigt att förstå att en nyfödd inte har de motoriska färdigheter som krävs för att vända sig mot magen under de första fyra månaderna. När barnet väl börjar vända sig är det viktigt att övervaka barnet och hans hälsa, särskilt under tiden han tillbringar på magen medan han är vaken.

Att sova på magen måste till varje pris undvikas under det första året av ett barns liv. Ett nyfött barns kropp har ännu inte utvecklat förmågan att hantera återcirkulation av syre. Den överdrivna koldioxiden som cirkuleras tillbaka in i barnets system när han sover på magen kan vara dödlig. Om ditt barn inte kan sova på rygg, kontakta en barnläkare omedelbart.

Om ditt barn rullar över på magen, bör du oroa dig?

Studier visar att de flesta fall av SIDS inträffar under det första året av en nyfödds liv – en majoritet av dessa fall är mellan två och sex månader. Bebisar med naturlig styrka i underkroppen tenderar att rulla över den sjätte månaden. Detta har sina fördelar, eftersom spädbarn som tillbringar tid på magen efter de första sex månaderna när de är vakna kan bygga upp överkroppens styrka för att lyfta huvudet från marken snabbare.

Baby som sover på magen: Riktlinjer för säker sömn

Det finns flera sätt att säkerställa att ditt barn är säkert och utvilat, och att ditt barns sovställning på magen inte orsakar någon skada.

Använd en fast madrass: Att använda en stadig madrass kommer att säkerställa att din lilla får allt stöd han behöver. Lägg inte ner honom på en kudde, vattensäng, soffa eller någon annan mjuk yta eftersom det kan belasta kvaliteten på luften han andas in. Experter rekommenderar också att du inte placerar något i spjälsängen medan ditt barn sover.

Ta bort stötdämpare: Dessa tillbehör är ganska vanliga, och nästan varje spjälsäng kommer med möjligheten att ha kuddarna monterade. Det rekommenderas dock att du undviker att installera dessa i ditt barns spjälsäng eftersom de kan utgöra en kvävningsrisk.

Låt inte ditt barn bli för varmt: Att veta rätt temperatur för ditt barn att sova i kan vara skrämmande. Men om du känner dig bekväm i rummet i kortärmade kläder, då är temperaturen idealisk. Det rekommenderas generellt att hålla rumstemperaturen mellan 23 och 25 grader.

Undvik att täcka barnets huvud: De lätta filtar du använder till ditt barn ska bara täcka barnet upp till bröstet med armarna utanför filten. Detta säkerställer att filten inte förskjuts mot barnets huvud.

Använd en napp: Dessa enheter kan vara ett utmärkt verktyg för att lugna din bebis tillräckligt för att låta honom få god sömn. Men om han är obekväm med det, eller om det faller ut medan han sover, tvinga inte det.

By Buffis

Relaterade inlägg

  • Vad ska man Köpa för Kläder till Nyfödda Barn?

  • Hur ska jag Klä mitt Barn? Tips för Kläder till ditt Barn

  • När ska man Börja säga Nej till Barn? Ska man Göra det?

  • Vad gör man med Gamla Barnkläder?