Vilka Färger ser Barn Först?

child 3046491 1280

Om du någonsin har hållit ett barn har du förmodligen tänkt: ”Jag undrar vad du ser.” Bebisar är en av livets största glädjeämnen, men de gör några ganska mystiska saker. Ett sådant mysterium är exakt hur bebisar ser världen.

Bebisar föds inte med sin syn fullt utvecklad men de kommer väldigt långt på otroligt kort tid.

Nyfödd

När bebisar är mindre än en månad gamla är deras syn mycket begränsad. De kanske bara ser i nyanser av grått. De känner dock igen sina mammor tidigt så länge det inte sker några större förändringar i moderns ansikte eller frisyr under den tiden. Nyfödda barn har förmågan att se 10-12 tum framför ansiktet, men med dålig skärpa. De är också kända för att ha oproportionerligt stora ögon eftersom bebisar föds med sina ögon på 65 % av sin vuxna storlek.

Ögon utvecklas otroligt snabbt för nyfödda. Efter den första veckan kommer bebisar att börja se varma färger som rött, gult och orange. Coola färger som blått, grönt och lila kommer senare när kottarna i deras ögon fortsätter att utvecklas. Det här är också den tid då bebisars ögon kommer att börja samarbeta och den vanliga, men alltid lustiga, korsögda looken för vissa nyfödda kommer att börja försvinna.

2 – 4 månader

Omkring tvåmånadersgränsen kommer bebisar att börja spåra rörliga föremål med ögonen. Detta är också fasen där de kommer att börja ta tag i saker som de bestämmer är inom deras räckhåll. Tyvärr är deras djupuppfattning inte riktigt där än så förvänta dig massor av förvirrade händer från din bebis.

Vid tredje månaden kommer deras motoriska färdigheter och hand-öga-koordination att börja komma ikapp deras avsikter. Vissa bebisar kommer till och med att kunna ta tag i rörliga föremål om de är tillräckligt nära. Du kanske vill överväga att lägga undan de hängiga örhängena tills de blir lite bättre med sin noggrannhet. De kommer att se glänsande föremål de vill ta tag i och nu kommer de att kunna. Detta kan ge barnet en känsla av att vara allsmäktig. Oroa dig inte. Det är bara en fas.

5 – 7 månader

Mellan tre och fem månader kommer ett barn att utveckla djupuppfattning. De flesta bebisar har en helt insedd känsla av djup när de är fem månader gamla och kan nu se världen i 3D. De kommer att stirra upp i taket och undra hur det går så långt bort.

Ungefär sex månaders ålder är en avgörande milstolpe för spädbarn eftersom det här kommer att vara tiden för att få sin första synundersökning. Vanligtvis innebär det en enkel inspektion för att se till att allt utvecklas korrekt och för att se om de är närsynta eller långsynta. Det är viktigt att göra detta nu för att undvika att deras syn hindrar några utvecklingsmässiga milstolpar.

7 – 12 månader

Efter deras första synundersökning går det smidigt för en babys syn. Deras syn kommer att fortsätta att anpassa sig och förändras som alla gör med åldern, men de ser nu världen på ett sätt som liknar ditt eget. Du kanske har märkt att deras ögonfärg har förändrats under de senaste sju månaderna, men den borde börja sätta sig i den slutliga nyansen vid denna tidpunkt. De flesta barn föds med ljusa ögon. Det tar tid att bygga upp det mörkare pigmentet i våra ögon och efter nio månader borde deras sanna ögonfärg komma ut.

Om det inte finns några problem med synen bör en bebis kunna se normalt före sin första födelsedag. Det betyder att de kommer att få se sin tårta, dina vänners och familjens ansikten, deras barnkammare och alla de underbara sakerna du har tänkt så mycket på. Vi ger verkligen inte barn tillräckligt med kredit. De går från att se allt i 2D svartvitt till 3D med färg, på lite mindre än 10 månader. Det är verkligen en bedrift vi borde fira!

När kan bebisar se klart?

Innan vi dyker in i färgens värld, vad sägs om klarhet? När har bebisar tillräckligt med synskärpa för att se saker (läs: du, mamma!) runt dem? Som du antagligen misstänkte får bebisar fortfarande synen när de föds – trots allt är deras ögon och synsystem inte fullt utvecklade än.

Under de första månaderna är deras primära fokus på allt som är 8 till 10 tum från deras ansikte. Men i slutet av tre månader börjar deras ögon samverka. De kan nu fokusera på former och människor i närheten och till och med upptäcka bekanta ansikten på avstånd.

När kan bebisar se färg?

Även om föreställningen att spädbarn inte kan se färg ofta vidmakthålls, tror man faktiskt att nyfödda kan se färg. Experter är inte säkra på hur mycket, men man tror att spädbarn börjar märka olika nyanser efter cirka två till tre månader gamla. Man tror ofta att bebisar ser svart på vitt. När spädbarn föds är deras synskärpa inte fullt utvecklad. Men även nyfödda ser och särskiljer färger som rött, blått, grönt och gult.

Vilka färger ser bebisar först?

Återigen, experter är inte helt säkra. Vad de vet är att barn, även i spädbarnsåldern, verkar ha färgpreferenser. Primärfärger tilltalar barn. Kromatiska primärfärger – röd, grön, gul och blå – är särskilt tilltalande för små barn. När spädbarn presenteras med hela kromatiska spektrumet, spenderar de mer tid på att titta på rött och blått än gult och grönt. Generellt sett är mjuka pastellfärger svårare för barnet att se och därför uppskatta.

När anses ett barns färgseende vara bra?

När din lilla blir cirka fem månader gammal förbättras deras ögonkontroll och rörelser praktiskt taget varje dag. Det är runt den här tiden de börjar utveckla en tredimensionell syn på världen, vilket ger dem en mer djupgående uppfattning. Och det är också vid denna viktiga utvecklingstid som barnet tros ha bra färgseende.

By Buffis

Relaterade inlägg

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

  • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

  • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?

  • När är Bebisen Stabil i Nacken? När kan Bebisar Hålla Upp Huvudet?