Kan man Sova med Bebis på Bröstet?

baby 1537762 1280

Att vara förälder kan vara tufft och de flesta bebisar sover dåligt åtminstone under de första månaderna. Och som föräldrar till en nyfödd har du säkert märkt att bebisar älskar att somna på våra bröst, men är detta bra? Bör du sova med bebis på bröstet?

Utmattade föräldrar vill bara att deras bebisar ska sova så att de också kan vila och till och med eventuellt få lite sömn, men är det säkert för ditt barn att sova på bröstet eller magen?

Låt oss ta en titt på skälen för och emot samt vad du bör tänka på.

Ska du låta ditt barn sova på bröstet?

Det snabba svaret är nej, du ska inte låta din nyfödda sova på bröstet eller magen. Detta beror på att dessa klassas som osäkra sovställningar och kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS) samt öka risken för oavsiktlig kvävning.

Jag vet hur svårt det kan vara att försöka etablera en sömnrutin, speciellt när man är utmattad av sömnbrist, har en nyfödd, kommer ihåg att äta och till och med duscha.

Men låt mig ge dig ett litet råd, etablera den där sömnrutinen redan från början – den kommer att rädda dig från utmattning såväl som att rädda ditt förstånd, jag lovar.

Missförstå mig inte det är inget fel med att vilja ha den där speciella en-mot-en-tiden med din lilla bebis eller låta dem ibland somna på dig medan du är klarvaken.

Det kommer inte att vara slutet på världen och det kommer inte att ångra allt ditt hårda arbete med att etablera en bra sömnrutin.

Risker för barnet om du sover på bröstet

Att ha den där hud-mot-hud-tiden med din bebis är en extremt kraftfull och givande bindningsupplevelse.

Men den enda stora skillnaden när det gäller säkerhet är att du måste se till att du är vaken medan du har denna hud-mot-hud-tid med din bebis. Flera studier varnar dock för att om du somnar medan ditt barn sover på dig ökar risken för SIDS.

Var ska en nyfödd sova?

Nyfödda bör sova i sitt eget utrymme oavsett om det är en spjälsäng, en säng eller annat. Det rekommenderas att de ska placeras på ett stadigt underlag och alltid placeras på ryggen – detta för att minska risken för SIDS.

Det rekommenderas också att det inte finns några andra föremål som sängkläder, leksaker eller filtar i deras sovutrymme.

Hur du hjälper ditt barn att sova säkert

Bebisar behöver lära sig att sova och du kan hjälpa dem att sova säkert och även minska risken för SIDS och andra sömnrelaterade spädbarnsdödsfall.

Det finns cirka 3 500 sömnrelaterade dödsfall bland amerikanska spädbarn varje år. Men föräldrar kan hjälpa till att skapa ett säkert område där barnet kan sova genom att bara ta några steg.

Lägg alltid ditt barn på rygg för tupplurar och på natten. Även om en bebis hostar medan den ligger på rygg kommer deras anatomi och kräk-reflex att hjälpa till att förhindra att de kvävs i sömnen. De bebisar som sover på rygg är mycket mindre benägna att dö av SIDS jämfört med bebisar som sover på sidan eller till och med på magen.

Se till att ditt barn sover på en fast, plan yta, till exempel en säkerhetsgodkänd madrass och denna bör endast täckas av ett påslakan. Även om en mjuk yta kan tyckas vara mer behaglig för föräldrar kan den också öka risken för sömnrelaterad död och att sova på en fast yta minskar risken för SIDS och kvävning.

Ditt barns sovplats bör vara i samma rum som du sover tills de är minst 6 månader gamla, helst tills de är ett år gamla. Detta i sig kan minska risken för SIDS med så mycket som 50%.

Ditt barn bör inte täckas med extra lakan eller filtar eftersom dessa kan göra att ditt barn överhettas och utgöra en kvävningsrisk. Om du är orolig för att din bebis ska bli kall under natten kan du alltid välja en sovsäck för baby eller något liknande.

Ska spädbarn få sova på bröstet?

Nyfödda barn bör inte tillåtas sova på bröstet eftersom detta ökar risken för tragedier som SIDS. Det är bäst att fastställa en regel om att inte låta ditt barn sova på bröstet. Att låta ditt barn sova på bröstet eller samsova kan verka som ett mycket bra sätt för dig att knyta an till ditt barn, men det kan vara farligt.

Du kanske vaggar barnet till sömns, men så fort du lägger honom kan han vakna. Det är därför som många låter dem somna på bröstet eller samsova, men som vi har konstaterat kan det vara riktigt farligt för barnet. Förutom att öka risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS), ökar det också risken för olyckor eller kvävning.

By Buffis

Relaterade inlägg

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

  • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

  • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?