Måste Spädbarn ha Mössa?

baby 215303 1280

När ett barn föds är en av de första sakerna som ofta händer att en sjukhuspersonal sätter en mössa på huvudet. Du kanske har undrat varför de gör detta – det verkar vara en så enkel uppgift. Men det ligger faktiskt mycket vetenskap och tradition bakom att sätta mössor på nyfödda! I det här blogginlägget kommer vi att diskutera historien och betydelsen av denna tradition.

När ett barn föds är de vana vid att vara i en varm miljö – livmodern. Att plötsligt utsättas för de kallare temperaturerna på sjukhuset kan vara en chock för deras system. Det är därför det är viktigt att hålla dem varma, och en mössa är ett sätt att göra detta. Nyfödda har väldigt lite kroppsfett, så de kan tappa värme snabbt. En mössa hjälper till att hålla huvudet och ansiktet varma, vilket i sin tur hjälper till att hålla hela kroppen varm.

Varför sätter sjuksköterskor mössa på ditt nyfödda barn?

Så fort bebisar föds kommer de ut ur en fuktig, varm miljö (dvs. sin mammas livmoder) – och in i en miljö (sjukhusrummet) och kan frysa. Det är därför sjuksköterskorna ofta snabbt täcker deras huvuden med en mössa.

Men efter att du lämnat sjukhuset med dina nyfödda bebisar behöver de inte alltid bära mössa såvida det inte är vinter eller höst eller ditt hem är väldigt kyligt, om din bebis föddes för tidigt kanske du vill behåll mössan på eftersom de tenderar att tappa värme.

Fullgångna, friska spädbarn behöver inte bära mössa när de väl är inomhus och hemma. Men om du tycker att ditt nyfödda barn ser sött ut i en mössa, sätt gärna en mössa på ditt barn så länge ditt barn verkar avslappnat och bekvämt i det.

Om din bebis ser rodnad ut eller uppträder kinkig eller ser överhettad ut när den bär en mössa, måste du ta av den omedelbart för att kontrollera om din bebis är mer nöjd utan hatten eller inte.

Om du ser att ditt barn är bekvämt utan mössan bör du inte sätta hattar på ditt barns huvud. Mössor kan se söta ut men det finns inget viktigare än ditt barns komfort eller hur? Så undvik att fortsätta bära sina hattar trots att sjuksköterskor gör det.

Anledningar till varför nyfödda barn bär mössor

En nyfödd bebis i en söt liten mössa, särskilt på sjukhuset precis efter att ha fötts, är det perfekta utseendet som vi tenderar att tänka på så fort vi tänker på spädbarn.

Om du är nybliven förälder eller snart blivande förälder är det vanligt att du undrar varför nyfödda bär mössor precis efter att de fötts och om du ska fortsätta med detta även efter att du lämnat sjukhuset eller inte, och även när bör/ ska inte ha hattar.

Förhindra överdriven värmeförlust av ditt nyfödda barns kroppstemperatur

Ett nyfött barns huvud utgör 21 % av hela kroppsytan. Nyfödda tenderar på samma sätt att ha en låg andel kroppsfett.

Sålunda kan värmeförlust inträffa för ett nyfött barn när värme strömmar ut genom kroppsytan, via avdunstning och genom att händer eller kallare ytor vidrör barnets hud.

På grund av den stora andelen huvud till en babys kropp är det nödvändigt att hålla det nyfödda barnets huvud täckt. Detta är en av huvudorsakerna till att sjukhus sätter mössor på nyfödda.

Minskar köldstresseffekter

Bebisar som genomgår värmeförlust kan möta stress från kylan. Så fort en bebis är kallstressad kommer barnets kropp att försöka återställa den förlorade värmen genom att använda för stora mängder syre och energi.

Så snart en bebis använder syre och energi för att kompensera för förlorad värme, har bebisen inte syre och energi tillgänglig för att förbli och växa frisk. Av denna anledning sätter sjukhus hattar på nyfödda så att kallstress inte kan ge negativa effekter på din nyföddas kropp.

För att hålla ditt barn varmt

Sjukhus, det vill säga sjuksköterskor sätter mössor på ett nyfött barns huvud för att hålla ditt barns kropp varm och förhindra eventuella effekter av hypotermi.

Om de inte sätter en mössa på ditt barns huvud i kallt väder, kommer ditt barns öron, händer och fötter att börja bli kalla först och följaktligen kommer symtom på hypotermi att börja visa sig.

Hypotermi är ett hälsotillstånd där ett barns kroppstemperatur faller under det normala. Detta leder i allmänhet till allvarliga hälsokomplikationer. Det är vanligare hos nyfödda bebisar eftersom de normalt har mindre immunförsvar och en högre risk att få svårigheter.

Det är därför nyfödda bebisar måste bära mössor för att hålla sina nyfödda huvuden varma. Bebisar som bär mössa verkar ha perfekt kroppstemperatur. Och det minskar också risken för SIDS (plötslig spädbarnsdöd).

Övervakning av kroppstemperatur hos nyfödda bebisar

Under de första timmarna efter ditt barns födelse kommer barnläkare att observera ett nyfött eller särskilt för tidigt fött barn för att se till att ditt barn håller sig varmt samt för att bekräfta att barnet håller den nödvändiga kroppstemperaturen.

Sjuksköterskor klär ditt barn i en blöja, mössa, undertröja, en lindningsfilt och en andra filt för att täcka ditt barn helt i sängen.

De kontrollerar vanligtvis ditt barns temperatur var 30:e minut eller så tills ditt barn håller nyfödda och för tidigt födda barns lägsta kroppsvärme i minst 2 timmar efter att de har fötts.

Om barnet har problem med att upprätthålla kroppsvärmen, kan sjuksköterskor placera din nyfödda i en varmare eller ta på sig en hatt för att se hur ditt barns kropp reagerar på förändringarna.

Bebisar känner sig skyddade med läggning

En ny analys har upptäckt att nyfödda barn som bär mössa är mindre benägna att gråta. Utredarna bakom utredningen upptäckte att de nyfödda som bar hattar eller kepsar sov längre, ammade mindre och också var mycket mer benägna att få sina mammor att gå tillbaka för att amma. Detta ger olika hälsofördelar för både mamman och barnet.

Detta visade att bebisar känner sig mer skyddade så fort bebisar bär mössa inomhus eller utomhus än de bebisar som inte bär mössa.

Skydd mot solstrålar

Solexponering är skadlig för nyfödda barn på grund av risken för solbränna. Dessutom är en nyfödd babys hud mycket känslig och du kan inte applicera solkräm på dem.

Om du tar ditt nyfödda barn utomhus måste du hålla barnet i skuggan för att skydda barnets hud.

Hur länge ska en bebis ha en mössa?

Så hur länge ska en nyfödd ha en mössa? Svaret på denna fråga beror på sjukhuset och omständigheterna kring förlossningen. Men i allmänhet kommer de flesta nyfödda att bära mössa under sina första dagar på sjukhuset. Efter att de skrivits ut är det upp till föräldrarna att bestämma om de vill att deras barn ska fortsätta bära mössa eller inte.

Det finns många anledningar till varför föräldrar kan välja att ha sitt barn i mössa efter att de lämnat sjukhuset. För det första kan det hjälpa till att hålla dem varma. Nyfödda anpassar sig fortfarande till omvärlden och kan ha problem med att reglera sin kroppstemperatur. Att bära en mössa kan hjälpa till att förhindra att de blir för kalla. Dessutom kan en hatt hjälpa till att skydda en nyfödds känsliga hud från solen. Bebisar har mycket känslig hud och solens strålar kan vara skadliga för dem.

Behöver nyfödda ha mössa?

Vem älskar inte babymössor? Precis som nyfödda är de små, söta och ser bedårande ut.

Men är de verkligen ett nödvändigt föremål för nyfödda barn? Det korta svaret på detta är nej.

Fram till så sent som 2008 trodde man att människor förlorade det mesta av sin värme genom sina huvuden.

Det var därför det var en så stor grej att nyfödda fick bära hattar för att behålla den välbekanta värmen i livmodern.

Men denna myt avslöjades av en studie tillgänglig i British Medical Journal.

Istället för att använda mössa för att reglera en nyfödds temperatur började läkarna rekommendera hud-mot-hud-kontakt mellan mamman och barnet inom några minuter efter förlossningen.

Även när nyfödda barn får hattar på sjukhuset är detta inte nödvändigt.

Omvärlden kan vara kallare än insidan av livmodern, men deras kroppstemperatur kommer att återgå till det normala ju mer de har hud-mot-hud-kontakt med dig.

På grund av detta kommer barnets kroppstemperatur att reglera sig själv för att matcha din.

En annan anledning till att vissa läkare avråder från att bära mössor för nyfödda är att det kommer i vägen för bindningen mellan mamman och barnet.

Nyfödda barn har en speciell lukt som triggar en mödrars bindningsinstinkt, och en hatt skymmer det. Doften får en ström av oxytocin att svämma över din kropp, och det är så njutningsfulla känslor om ditt barn föds.

Denna doft signalerar också till moderns kropp att förlossningsprocessen är över för att moderkakan ska kunna drivas ut ur kroppen på ett säkert sätt.

Men mössor kan vara till stor hjälp för att hålla ditt nyfödda varmt om hudkontakt inte är möjlig, till exempel om ditt barn är sjukt eller föddes för tidigt. Du måste tänka på att din nyfödda kan överhettas om de bär mössa hela tiden, särskilt inomhus.

 • Tecken på överhettning inkluderar din bebis hud som känns febrig, kräkningar, förvirring och snabba hjärtslag.
 • Se till att de inte i detta fall har mössa på sig och låt dem aldrig sova med en på.
 • Att täcka ett barns huvud under sömnen ökar avsevärt risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS).
 • Mössor kan också falla av din nyföddas huvud medan de sover och bli en kvävningsrisk.
 • Men när du är ute kan du klä ditt nyfödda barn i en hatt om det är kallt och temperaturen är mindre än 10 grader.
 • Du kan också använda en lätt mössa för att skydda dem från solens strålar, men se till att hålla utkik i händelse av överhettning.
 • Nyfödda är väldigt ömtåliga, och du måste tänka på många saker när det gäller att ta hand om dem.
 • När det kommer till val av kläder beror vad som är nödvändigt på många andra yttre faktorer, som miljö och temperatur.
 • Mössor kanske inte verkar vara en stor grej, men många föräldrar undrar fortfarande om nyfödda behöver bära mössa.
By Buffis

Relaterade inlägg

 • Är det bra för Bebisar att Gråta?

 • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

 • Vilka Färger ser Barn Först?

 • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

 • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

 • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?