Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

baby 440037 1280 1

Nyblivna föräldrar ställer frågor som de aldrig hade kunnat föreställa sig innan de höll sin nyfödda i famnen. En av de vanligaste frågorna som nyblivna föräldrar har är: Hur ofta ska jag bada mitt barn? Svaret på denna fråga beror till stor del på ditt barns ålder.

De första veckorna hemma

När du först tar hem ditt barn från sjukhuset är det inte riktigt redo för ett helt bad ännu. Vanligtvis kommer stubben på deras navelsträng inte att falla av och läka helt förrän 1 till 3 veckor efter att de är födda.

Tills detta händer kan du ge ditt barn ett svampbad samtidigt som du håller navelsträngsstubbarna rena och torra. Även svampbad bör dock bara ges 1-2 gånger i veckan, eftersom att bada din nyfödda för ofta kan orsaka torr hud och till och med irritation. Läs mer om att bada bebisar med navelsträngar för mer information om detta.

Babyns första bad (nyfödd till 6 månader)

Efter att navelsträngsstumpen har torkat, fallit av och läkt helt, är du fri att bada din nyfödda för första gången! Ett säkert grepp behövs för att hålla din nyfödda bekväm och säker under sina första bad. Nyfödda kan vara hala, och att bada dem för första gången kan vara skrämmande! Det är bäst att bada din lilla i ett handfat eller ett spädbarnsbadkar, med bara ett par centimeter varmt vatten.

Ett uppblåsbart bad är perfekt för spädbarn som kan sitta.

6 månader till 1 år

Under de andra sex månaderna av ditt barns liv fortsätter de att växa mitt framför dina ögon! Ditt barn kan nå betydande utvecklingsmilstolpar som att krypa, stå och kanske till och med gå! Under denna tid kommer de också att börja prova olika sorters barnmat och börja ta tuggor från din tallrik vid middagen!

Ökad rörlighet och att lära sig äta kommer att resultera i mer stök och städningar under dagen. På grund av detta behöver äldre barn badas oftare, cirka 3-4 gånger i veckan.

När bebisar fortsätter att växa blir det också allt svårare att behålla sin uppmärksamhet! Lyckligtvis finns det ett brett utbud av interaktiva babybadleksaker som kan hjälpa till att göra badet roligt!

Ditt nyfödda barn behöver faktiskt inte bada varje dag

Babyhud är otroligt känslig och har inte utvecklat en stark barriär för att bibehålla sin fukt, vilket innebär att den förlorar fukt mycket snabbare än för en vuxen. Varje gång du badar ditt barn tvättar vattnet bort de naturliga återfuktande oljorna, vilket gör dem mer benägna att få torr och irriterad hud.

Genom att bada ditt barn mer än ett par gånger i veckan bjuder du på torr hud, irritation och till och med potentiella utslag.

Det rekommenderas att du inte badar mer än två till tre gånger i veckan och badar lite kortare- högst 10 minuter.

Eftersom din nyfödda inte kommer att svettas, bli lerig eller ha de äventur som ditt barn eller äldre barn har, behöver de inte bada särskilt ofta.

Istället för att hjälpa kan vardagliga bad faktiskt skada din nyföddas känsliga hud. Med det sagt, vi är helt medvetna om att din lilla blir smutsig med mjölkdrycker, dregel och snor!

När det händer kan de behöva en avtorkning för att få dem rena. Eller, om det inte är en stor röra, kan en torkduk göra susen.

Hålla dem rena mellan baden

De dagar du inte badar ditt barn kan det fortfarande behöva fräschas upp lite.

När ditt barn inte är tillräckligt smutsigt för att berättiga babybadkaret, ge dem helt enkelt en snabb avtorkning, ungefär som de svampbad de fick de första veckorna. Babyservetter till undsättning!

Låt oss nu titta på det bästa och säkraste sättet att tvätta ditt barn när du lägger dem i babybadkaret.

Hur man tvättar barnet i badet

Att bada en nyfödd kan kännas överväldigande, och ditt barns första bad är en stor sak! Men att hålla din lilla en ren behöver inte vara svårt när du väl fått kläm på det.

Här är fyra steg för att få din bebis ren och hålla den säker och glad på samma gång.

1) Välj ett badkar

Du behöver inget tjusigt babybadkar för att få ditt barn bra och rent! Vissa föräldrar använder handfatet (var bara försiktig med kranen och eventuella hårda kanter!) eller en plastbalja med en handduk inuti.

Helst bör du använda ett babybadkar av hårdplast som har en sluttande, strukturerad yta eller sele som hindrar ditt barn från att glida.

Oavsett vilken typ av babybadkar du ställer dig på, är det viktiga att alltid hålla handen på din bebis när den är i badet!

2) Kontrollera temperaturen

En av de viktigaste aspekterna av ett babybad är temperaturen på vattnet. Den idealiska temperaturen för ditt barns bad bör vara behagligt varm. Experter rekommenderar att hålla den vid cirka 32 grader.

Innan du lägger din bebis i badkaret, testa temperaturen genom att doppa din handled eller armbåge i vattnet. Du kan också dubbelkolla temperaturen med en badtermometer.

Du behöver inte lägga mycket vatten i ditt barns bad – bara ett par centimeter eller lite mer om du vill täcka ditt barns axlar med vatten. Du behöver en liten kopp för att försiktigt hälla vatten över de utsatta delarna av kroppen.

3) Tvätta ditt barn

Bara för att din nyfödda inte behöver ett bad varje dag betyder det inte att du inte ska göra dem rena när de badar!

När du badar ditt barn, spendera större delen av din tid på de ställen som brukar behöva det mest, som de där bedårande vecken där mjölk älskar att gömma sig.

Fokusera på områden som verkligen kräver rengöring, som ansiktet, halsen och ljumsken. En mjuk trasa kan användas för att rengöra huden, med mycket försiktigt tryck.

Nyfödd hud behöver absolut inte hård tvål! Välj en skonsam tvätt som är gjord speciellt för ditt barns känsliga, känsliga hud.

4) Torka och applicera lotion

Efter att du har badat klart ditt barn, klappa torrt (kraftig handduk irriterar huden ytterligare) och applicera en bra mjukgörande salva för att låsa in fukt och skydda huden.

För att återfukta och skydda din nyföddas kyssbara hud, applicera babylotion. Denna milda, mjuka och icke-oljiga babylotion är gjord för den mest känsliga babyhuden och formulerad för att minimera risken för allergiska reaktioner.

Tips om att bada en nyfödd

Ta din tid och fokus

Välj en tid då du inte försöker ta itu med en miljon saker samtidigt. Oavsett om det är tidigt på morgonen eller på kvällen innan läggdags, se till att du är fokuserad på uppgiften.

Ha inte bråttom! Att bada en bebis på rätt sätt tar tid. Avsätt en bit av tid så att du kan få det gjort utan frustration.
Stäng av din telefon. Nu är det inte läge att kolla ditt Instagram-flöde. Att inte ta hand om ditt barn fullt ut är farligt och sätter dem i fara.

Samla dina förnödenheter

Du bör aldrig lämna din bebis i badet ensam, så se till att alla dina förnödenheter finns inom räckhåll. Ställ fram en tvättlapp, handduk, kroppstvätt, schampo, en kopp för sköljning och alla andra nödvändigheter innan du lägger ditt barn i badet.
Om du glömmer något eller om någon kommer och knackar på dörren, lämna inte ditt barn! Slå in dem i en handduk (en våt nyfödd kan lätt bli kylig!) och ta med din bebis.

Fyll på med skonsam, babyvänlig kroppstvätt och schampo. Gör ditt liv enklare och hitta en multi-tasking allt-i-ett tvål.

Håll en hand på ditt barn

Håll alltid i din bebis i badet. Använd dina händer för att stödja deras huvud och nacke, medan din arm ska hållas runt barnets rygg under hela badet.

By Buffis

Relaterade inlägg

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

  • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?

  • När är Bebisen Stabil i Nacken? När kan Bebisar Hålla Upp Huvudet?