När Börjar Barn Gå?

baby 1607552 1280

Ditt barn kommer förmodligen att börja gå någon gång mellan 9 och 15 månader, men många bebisar går inte förrän 18 månader. Långt innan ditt barn lär sig att gå, bygger de upp styrka och färdigheter som muskelkontroll, balans och koordination.

Du behöver inte lära ditt barn att gå, men det finns många sätt att uppmuntra dem att ta de första stegen. Och prata med ditt barns läkare om de inte kan ta steg på egen hand efter 15 månader eller inte kan gå efter 18 månader.

När går bebisar?

De flesta bebisar tar sina första steg någon gång mellan 9 och 15 månader och går bra när de är 15 till 18 månader gamla.

Under ditt barns första år är de upptagna med att utveckla koordination och muskelstyrka i alla delar av kroppen. Ditt barn kommer sannolikt att lära sig att rulla över, sitta och krypa innan den går vidare till att resa sig upp och stå vid ungefär 9 månaders ålder.

Från och med då handlar det om att få självförtroende och balans. Ena dagen står ditt barn och håller i soffan – kanske kryssar längs den – och nästa tar de försiktiga första steg in i dina väntande armar. Sedan är din bebis igång och lämnar barndomen bakom sig. Ditt barns första steg är ett första stort steg mot självständighet.

Hur bebisar börjar lära sig gå

Långt innan bebisar tar sitt första steg, arbetar de med de färdigheter de behöver för att gå och ta sig runt i rummet. För att kunna gå behöver ditt barn muskelstyrka, balans och förmågan att uppfatta sin kropp i rymden. Ditt barn tillägnar sig dessa färdigheter långsamt under det första året.

Födelse till 2 månader

Din nyföddas ben är inte tillnärmelsevis starka nog att stödja dem ännu, men om du håller ditt barn upprätt under armarna, dinglar de ner benen och trycker mot en hård yta med fötterna, nästan som om de går. Detta är gå-reflexen, och den varar vanligtvis till 2 månaders ålder.

Under de första två månaderna får din bebis nackkontroll och lär sig att hålla upp huvudet. Uppmuntra detta genom att börja träna upp deras mage. Att bära ditt barn i en bärsele är ett annat bra sätt att uppmuntra magutveckling. Ditt barn arbetar för att stärka musklerna som de så småningom kommer att använda för att rulla över, sitta, krypa och gå.

3 till 6 månader

När den fjärde trimestern tar slut kommer du att märka att ditt barn blir starkare och mer kapabelt. Många 4-månaders barn kan göra mini armhävningar, lyfta huvudet och bröstet från marken när de är på magen.

I den här åldern bygger också bebisar sin koordination. De kommer att börja gripa efter föremål, vilket hjälper dem att förstå sina kroppar i rymden – en viktig färdighet för att hålla sig upprätt när de går. De kommer med största sannolikhet också att börja rulla över i båda riktningarna och sitta upp med stöd.

När din bebis är cirka 6 månader gammal kommer den att studsa upp och ner om du håller den under armarna och låter den balansera sina fötter på dina lår. Att studsa kommer att vara en favoritaktivitet under de kommande månaderna eftersom ditt barns benmuskler fortsätter att utvecklas.

7 till 11 månader

Snart kommer din bebis officiellt att vara i farten. Många (men inte alla) bebisar lär sig krypa mellan 7 och 10 månader. De kan göra den klassiska krypningen, krypa på magen eller glida på rumpan – allt är normalt.

Vid ungefär 9 månaders ålder kommer din bebis förmodligen att börja försöka dra sig upp till ett stativ samtidigt som den håller i möbler (så se till att allt i deras väg är tillräckligt robust för att stödja dem). Om du hjälper dem genom att stödja dem bredvid soffan kommer de att hänga hårt.

Många bebisar använder också spjälsängen för att dra sig till stående. Om du inte redan har gjort det, se till att flytta bebisens spjälsängsmadrass till den lägsta inställningen så att bebisen inte kan välta ut.

Vid 9 eller 10 månader kommer ditt barn att börja komma på hur det ska böja sina knän och sitta ner efter att ha stått – vilket är svårare än du kanske tror!

12 till 18 månader

Efter att ha bemästrat den stående positionen kommer ditt barn att börja kryssa och flytta sig från en möbel till en annan för att få stöd. De kanske till och med kan släppa taget och stå utan stöd i några sekunder.

Ungefär vid den här tiden kommer din bebis förmodligen också att böja sig och sitta på huk. När de väl kan göra det kan de kanske ösa upp en leksak från en stående position.

Till en början kan ditt barn ta steg samtidigt som det greppar om handen eller med hjälp av en promenadleksak. Men så småningom kommer de att gå på egen hand.

Hur du lär ditt barn att gå

Det finns så många saker som föräldrar behöver lära sina barn, men promenader är inte en av dem. De flesta bebisar kommer på det på egen hand. Genom att ge ditt barn gott om tid att utveckla sina muskler, balans och koordination, hjälper du dem att göra sig redo att gå.

Här är andra sätt att hjälpa till:

 • Ge ditt barn mycket tid på magen. Detta kommer att tillåta dem att utveckla sin kärna och bygga upp medvetenhet om sin kropp.
 • Skapa säkra, babysäkra områden i ditt hem där det finns gott om plats för ditt barn att röra sig.
 • När du märker att ditt barn tycker om en aktivitet – som att hoppa på låren eller i en babytröja – uppmuntra dem att fortsätta göra det.
 • När ditt barn väl står kan du uppmuntra dem att gå genom att stå eller knäböja framför dem och sträcka ut händerna. Eller så kanske du håller båda deras händer och låter dem gå mot dig.
 • Ge din bebis en promenadleksak att använda för balans när de går.
 • Vänta också med att introducera babyskor tills ditt barn går runt utanför. Att gå barfota hjälper till att förbättra balansen och koordinationen.
 • Den goda nyheten är att du inte behöver någon dyr utrustning för att hjälpa barnet att bygga upp de nyckelfärdigheter som behövs för att börja gå. Allt börjar med magetid, och sedan utvecklas förvärvet av en färdighet till nästa. För de flesta spädbarn leder magtiden till att rulla till sittande till att krypa och att dra sig uppåt.

Här är några tips om hur man uppmuntrar barnet att gå:

Lägg mindre tid på att bära honom

Vi vet att du älskar att gosa och bära din bebis, men att spendera för mycket tid att hålla i bebisen är en av anledningarna till att bebisars utveckling av att börja gå försenas. Din baby kommer aldrig att bli motiverad att röra sig mer på egen hand om han aldrig har chansen. När du lär barnet att gå, ge det gott om tid varje dag för att utforska och utveckla sina färdigheter på egen hand så att han blir mer intresserad av att nå milstolpen för att gå.

Skippa gåstolen

Även om de är populära bland föräldrar, saktar de faktiskt ner barnets lärandeprocess av att börja gå. Gåstolar håller barnet i sittande läge med böjda höfter och använder underbenen för att flytta rollatorn framåt, vilket inte är en naturlig gångställning.

De kan också vara farliga om de kollapsar eller faller i trappor.

Introducera en putt-leksak

När barnet är upprätt och går längs möbler, kan en putt-leksak hjälpa dem att lära sig att gå framåt med stöd. Vissa av dessa leksaker kan till och med ha hjulen justerade så att de rör sig långsammare medan barnet först lär sig. Men du behöver inte spendera pengar på en ny leksak när du lär barnet att gå.

Låt barnet gå barfota

Även om du kanske vill utrusta bebisen i bedårande skor i samma sekund som dem börjar gå, rekommenderar de flesta experter att du låter barnet gå barfota först, eftersom det låter dem använda tårna för att hjälpa till med balansen. När du börjar handla babyskor till ditt nya gåande barn, välj dem med flexibla, lätta sulor för att undvika snubbelrisk och för att musklerna och benen i barnets fötter ska kunna utvecklas ordentligt.

Tecken på att bebisen kommer att gå snart

Baby når inte milstolpen över en natt. För att utveckla de nödvändiga färdigheterna måste bebisar gå igenom en rad andra milstolpar innan de ens kan tänka på att ta sina första steg.

Vägen till promenader börjar väldigt tidigt när du låter barnet träna mage vilket hjälper till att stärka och utveckla bra huvud- och nackekontroll.

Tiden som de ligger på mage gör också att bebisen lär sig att rulla över och sedan sitta upp själv. Därifrån börjar de flesta spädbarn krypa (vanligtvis runt 7 månader), sedan dra sig upp till stående (vanligtvis runt 9 till 12 månader).

Relaterade inlägg

 • Välja en Barnvakt: Tips och Råd

 • Vad är en Födelsetavla?

 • Är det bra för Bebisar att Gråta?

 • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

 • Vilka Färger ser Barn Först?

 • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?