Hur man blir en bra Förälder? Tips & Råd

woman 2566854 1280

Att uppfostra barn är aldrig lätt. Faktum är att det ofta är en av de mest utmanande och frustrerande sakerna du någonsin kommer att göra, särskilt för att du lär dig föräldraskapsförmåga allt eftersom. Ingen går in i föräldraskap och vet exakt hur man hanterar alla utmaningar som man stöter på. Men de bästa föräldrarna letar alltid efter sätt att förbättra sig.

Om du vill lära dig mer om föräldraskap har du redan tagit det första steget mot att bli den bästa föräldern du kan vara. Det är klart att du bryr dig om hur du interagerar med och uppfostrar dina barn; det är förmodligen den viktigaste delen av att vara en bra förälder.

Föräldrar som kämpar med sina föräldraansvar eller känner sig för överväldigade för att försöka förbättra sig kan påverka sina barn negativt. Neurovetenskaplig forskning visar att när barn utsätts för negativa upplevelser under sin barndom kan det vara skadligt för deras utvecklande hjärnor.

Men att vara en bra förälder kan kompensera de negativa upplevelserna – och att förbättra dina positiva föräldraskapsförmåga är ett bra ställe att börja. För att hjälpa dig att konsekvent förbättra dina föräldrafärdigheter, se den här checklistan för föräldrafärdigheter med sex saker du kan göra just nu för att bli en bättre förälder för dina barn.

Lyssna på dina barn

Har du någonsin varit så upptagen att du inte inser att dina barn pratar med dig? Oroa dig inte – det händer de bästa av oss. Men när du spenderar tid med ditt barn, gör ditt bästa för att undvika distraktioner, inklusive de där påträngande tankarna om jobbet, tvätten eller din telefon som verkar ropa ditt namn.

Gör det till en prioritet att veta vad dina barn hoppas på, vad de fruktar och vad de känner oro för. Lyssna och ställ frågor, även om de ignorerar dig eller försöker undvika att svara. När du visar att du bryr dig, visar du dem att du älskar och värdesätter dem och deras tankar och åsikter.

Aktivt lyssnande innebär också att du fokuserar på det som sägs utan att tänka på hur du ska svara. Det handlar om att titta på kroppsspråket och ta upp signaler.

Ett annat sätt att förbättra din lyssnarförmåga är att komma på ditt barns nivå så att du kan se dem i ögonen. Det kan innebära att du knäböjer så att du matchar deras längd. Ge dina barn din fullständiga uppmärksamhet och få god ögonkontakt.

Även att sträcka ut handen och försiktigt röra deras arm eller hålla deras hand när de är upprörda kommunicerar inte bara att de har din fulla uppmärksamhet, utan att du känner empati med vad de känner.

Håll dig till dina regler

Som förälder är det din uppgift att lära dina barn skillnaden mellan rätt och fel, vilket innebär att du också måste följa reglerna. Så när du gör något fel, gör ett misstag eller tappar känslan, oroa dig. Modellera hur du ber om ursäkt, tar ansvar för dina handlingar och gör gott.

Du måste också vara säker på att din disciplin är konsekvent men flexibel. Till exempel kommer det att finnas tillfällen då du säger nej till dina barn och menar det. Det kommer att finnas andra tillfällen då du inser att du har gjort ett misstag eller kanske reagerat för hårt.

Om du ändrar dina regler, se till att du säger ”Jag hade fel” och förklara varför du ändrade dig. Kom också ihåg att vi alla gör misstag. Så var inte rädd för att erkänna det.

Men när straffet passar brottet, håll dig till vapen. Barn märker inkonsekvenser och kommer att använda dem till deras fördel. Kom ihåg att regler måste tillämpas efter att de har skapats. Och vilka regler som än sätts upp i ditt hus måste du också följa dem, om du inte har en riktigt bra anledning till att du är utesluten.

Var en bra förebild

Gör inte något inför dina barn som du inte vill att de ska göra. Om du upptäcker att du uppvisar ett beteende som du inte vill att ditt barn ska efterlikna, så är det ett tecken på att du bör ändra hur du reagerar i vissa situationer. Barn kommer att kopiera vad du gör, inte vad du säger.

Kom ihåg att dina barn ser dig gå till jobbet varje dag. De ser dig göra sysslor, laga middag och betala räkningarna. Som ett resultat är det viktigt att de ser att du hanterar ditt ansvar efter bästa förmåga. Kom bara ihåg att du inte försöker vara perfekt, du bara lär dem om vikten av hårt arbete, ansvar och ärlighet.

Styr dina känslor

Om du tappar lugnet inför dina barn kan de bli rädda eller oroliga, särskilt om de är yngre. Oavsett om du bråkar med en kundtjänstrepresentant i telefon eller om du har en oenighet med din make, gör ditt bästa för att undvika att uppvisa reaktivt, omoget eller elakt beteende i dina barns närvaro.

Varje gång du tappar kontrollen, skriker eller bråkar med någon, visar du dina barn att det är hur folk reagerar när tiderna blir tuffa. Visa istället hur du kan hålla dig kall och lösa problem på ett lugnt sätt. När du gör det, visar du dem hur emotionell intelligens ser ut.

Vara flexibel

Ibland kämpar föräldrar med orealistiska förväntningar och mål för både sina barn och för sig själva. När detta händer kan föräldraskapet kännas betungande och överväldigande. Om du upptäcker att du regelbundet känner så kan du behöva vara mer flexibel när det gäller dig själv, dina barn och ditt föräldraskap.

Att vara en perfektionistisk förälder är stressande. Föräldrar i det här lägret är inte bara rädda för att förstöra sina barn för livet, utan de sätter också extrem press på sina barn att prestera felfritt. De förväntar sig också alldeles för mycket av sig själva.

På samma sätt, om du är en perfektionist, kan du oroa dig för vad andra föräldrar tycker om dig eller att du kommer att skämmas för ditt föräldraskap. Du kanske till exempel känner att ditt barn inte pottränar tillräckligt snabbt eller att dina barn i skolåldern inte klarar sig tillräckligt bra i skolan. Den här typen av tryck kan slå tillbaka, särskilt om dina förväntningar gör att ditt barn känner sig misslyckad.

Det är viktigt att ta ett steg tillbaka och omvärdera om dina förväntningar är realistiska eller inte.
Lär dig likaså att vara mer flexibel och släppa saker som inte spelar någon roll i längden. Både du och dina barn kommer att dra nytta av en mer gå-med-flödet-attityd.

Visa massor av kärlek

Det råder ingen tvekan om att du älskar dina barn, men hur visar du dem det? Överöser du dem med pussar och kramar så ofta du kan? Kom ihåg, att omfamna ditt barn kommer att få dem att känna sig trygga och älskade. Så kommer att hålla deras hand, smeka deras hår och kyssa deras kind.

Ett annat sätt att visa kärlek är att umgås. Det här är ett bra sätt att visa barnen att de är en prioritet för dig. Glöm bara inte att aktivt engagera dig med dem. Detta innebär att du lägger ifrån dig telefonen och verkligen engagerar dig med dina barn.

Inled också aktiviteter, som att spela brädspel, njuta av utomhusaktiviteter eller helt enkelt prata med dina barn för att få ut det mesta av tiden ni har tillsammans. Att visa intresse för saker som de brinner för är ett annat bra sätt att visa dina barn att du älskar och förstår dem.

Så om ditt barn älskar basket, titta på en film med baskettema eller spela spel tillsammans. På samma sätt, om ditt barn gillar att måla, överväg att spendera en timme med att måla med dem eller ta dem till konstmuseet eller en konst- och hantverksfestival.

Oavsett vad dina barns intressen är, kan de vara ett utmärkt verktyg för att engagera sig med dem. När du visar att du bryr dig om vad dina barn bryr sig om, uppmuntrar det dem att följa dina regler mer och låter dem veta att du älskar dem.

Goda föräldrars egenskaper

Medan varje barn har individuella behov, kommer auktoritativa föräldrastrategier att gynna nästan alla barn. Här är några saker som auktoritativa föräldrar bör inkludera i sitt föräldraskap.

Uttryck kärlek och tillgivenhet

Även om de allra flesta föräldrar älskar sina barn, är det viktigt att uttrycka din kärlek till ditt barn. Du kan göra detta genom att vara fysiskt tillgiven med ditt barn och spendera kvalitet en-mot-en tid med dem.

Kommunicera effektivt

Bra föräldrar pratar med och lyssnar på sina barn. Förklara skälen bakom dina regler så att ditt barn förstår dina värderingar. Lyssna på ditt barn och var öppen för att höra deras känslor och förslag. Att resonera med ditt barn kommer att hjälpa dem att lära sig självreglering och hur man beter sig när ingen tittar.

Sätta gränser

Även om det är viktigt att kommunicera med ditt barn, är du fortfarande föräldern. Att lyssna på dina barn betyder inte att du låter dem slå igenom.

Att kärleksfullt sätta och upprätthålla gränser kommer att hålla ditt barn säkert och uppmuntra dem att internalisera dina värderingar. Använd positiv förstärkning så ofta som möjligt när du sätter gränser för ditt barn.

Hantera din egen stress

Att hantera din stress kan ha stor inverkan på både din relation med ditt barn och hur lyckligt ditt barn är. Att kunna hålla sig lugn är en av de viktigaste egenskaperna hos en bra förälder. Om du kämpar med detta, titta på meditation, andningsövningar eller andra sätt att hantera stressiga situationer.

Upprätthåll en god relation med ditt barns andra förälder

Oavsett om du är i en relation med ditt barns andra förälder eller inte, är det viktigt att upprätthålla en hjärtlig relation med dem. Du ska alltid tala vänligt och respektfullt om den andra föräldern inför ditt barn. Lös konflikter när ditt barn inte är i närheten.

Relaterade inlägg

  • Välja en Barnvakt: Tips och Råd

  • Vad är en Födelsetavla?

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?