Hur vet jag att Jag är en Bra Förälder?

adult 1807500 1280

Kanske inte perfekt. Men åtminstone en bra förälder? Varje förälder ställer denna fråga minst en gång – ”är jag en bra förälder?” ”hur vet jag att jag är en bra förälder?”.

Ditt barns svar kan variera mycket beroende på när du senast lät dem äta godis. Din bästa vän kommer sannolikt att ge dig ett positivt svar, men främlingen som bevittnar ditt barns aggression i butiken kan vara mindre säker.

Så för att klargöra saker och ting från början betyder termen ”perfekt förälder” ingenting. Vad är egentligen det?

Bra föräldrar finns i alla former och storlekar. Följande är några sätt att bedöma om du ska ge dig själv en klapp på axeln:

Överöser du ditt barn med kärlek?

Det borde du. Ju mer desto bättre. Missta inte kärlek med saker. Det senaste spelkonsolet, trendiga kläder som ”alla har”, en cykel, den senaste telefonen är alla trevliga saker ur alla barns perspektiv, men de är inte kärlek. Kärlek är en kram bara för att du är inom räckhåll, en puss, eller ett ”jag älskaer dig”. Ingen kan få för mycket av den sortens gränslösa kärlek och barn är små svampar som väntar på att suga upp tillräckligt för att bära dem genom livet.

Är du involverad i ditt barns liv?

Det verkar som om våra liv är livligare för varje dag. I en majoritet av familjerna arbetar båda föräldrarna utanför hemmet. När arbetet väl är klart finns allt i huset att ta hand om – golv att moppa, gräsmatta att klippa, bilar att städa och fixa, ett oändligt utbud av smutstvätt och smutsad disk, och obäddade sängar, och så vidare. Och jobbmail som kan nås på din telefon. Och om du är hemmaförälder har du så många hattar att du inte ens kan hänga med halva tiden.

Under tiden har ditt barn ett liv som de inte borde leva på egen hand. Att dyka upp på konserten eller eller föräldramötet är bara början. Är du föräldern som är med i grannskapets fotbollsmatch eller visar ditt barn och hennes vänner hur man gör olika saker?

Att schemalägga 20-30 minuter av fullständig uppmärksamhet för ditt barn är ovärderligt. Yngre barn kommer att bjuda in dig att leka, äldre barn kan prata av sig. Det här är ögonblick som ditt barn kommer att minnas, även om du inte kan vara den där föräldern som alltid verkar vara tillgänglig för att vara volontär vid vilken funktion som helst.

Är du konsekvent?

Nej betyder nej och ja betyder ja. Det är ironiskt att barn har ett sådant behov av gränser och är så mästerliga på att tränga sig förbi dem. Ett barns föräldrar är deras grund och ni sätter tillsammans pålitliga gränser som gör deras värld begriplig.

Om ni är samföräldrar kommer ni båda inte alltid överens om regler och gränser. Och det är okej! För ingen kan alltid komma överens om allt. Barn observerar hur ni behandlar varandra. Har du och din partner respekt för varandras åsikter? Kan du tillämpa en regel som du kanske inte håller med om? När en belöning utlovas, följer du upp?

De flesta föräldrar kämpar med detta. Kom ihåg att vi inte strävar efter perfektion! Bara överlag, mänskligt möjlig struktur och konsekvens som ger ditt barn förutsägbarhet.

Och kom ihåg att konsekvens gäller även vuxna. Lever du efter samma beteenderegler som du sätter upp för ditt barn? De tittar och kommer att ropa ut dig om du inte gör det (men det visste du redan).

Har du respekt för ditt barn?

Ditt barn är under din kontroll och skydd tills han eller hon är vuxen, men han eller hon är också en människa i sin egen rätt. Ditt barn förtjänar en ärlig förklaring till reglerna i ditt hushåll. Dem förtjänar att vara en produktiv medlem av din familj och hållas ansvarig för sin roll.

Din respekt visar sig när du lyssnar utan att avbryta även när du redan vet vad de försöker säga. Du låter ditt barn göra några av sina egna beslut och val. Du känner igen deras ansträngningar och låter dem veta. Sättet du behandlar ditt barn på har en enorm inverkan på hur de ser sig själva.

Är du rolig?

Ditt barn föds med en förmåga till glädje. Din roll är inte att dämpa den andan utan att ge näring, dela och visa hur den bär in i vuxen ålder. Hoppa och spring med ditt barn, dansa och sjung och gör oreda. Fnissa tills du blir andfådd. Njut av din tid med denna dyrbara lilla följeslagare.

Det hjälper att ta lite tid på dagen för att målmedvetet delta i roliga aktiviteter med ditt barn (ofta roligare för dem än för dig själv). Barn får självvärde av att veta att deras föräldrar tycker om att umgås med dem.

Kom dock ihåg att du inte är ansvarig för att underhålla ditt barn 24/7. Många föräldrar uttrycker skuld över att de inte spenderar tillräckligt med tid med sina barn. De blir förvånade när jag berättar att de senaste studierna visade att de flesta barn är nöjda med den tid de får med sina föräldrar! Så kom ihåg att balansera kvantitet och kvalitet.

Är dina barn i stort sett glada och nöjda?

Begreppet lycka och tillfredsställelse är en indikator på ett barns välbefinnande. Det indikerar att det finns en viss stabilitet och förutsägbarhet hemma, som barnen behöver för att trivas.

Är familjelivet relativt förutsägbart & stabilt?

De flesta barn gillar rutin och ordning eftersom det gör det möjligt för dem att fokusera på vad de är avsedda att göra – som är att växa, lära sig och utvecklas. När det är ordning och reda kan barnen fokusera sin energi på dessa saker, snarare än att försöka räkna ut vad som kan hända härnäst.

Är miljön du tillhandahåller psykiskt och fysiskt säker?

Vissa barn växer upp i dåliga miljöer där kritik och mobbning är utbredd, och barn kan göra som de vill, vilket äventyrar deras säkerhet. Uppmuntran, beröm, positiv feedback, att fånga barn som gör det rätta eller vara modig utgör allt en psykologiskt säker miljö.

Lär och utvecklas dina barn?

Detta är en indikator på att det går bra för barn. Jag vet att en del barn upplever svårigheter, men ett effektivt föräldraskap innebar att alla barn röjde vägen till lärande.

Känner du att du är ansvarig, eller är det barn som styr?

Någon måste vara ledare för familjen, och det är bäst om det är en vuxen. Okej, alla barn tänjer på gränserna. Det är deras jobb. Men föräldrar måste i stort sett styra den dagliga handlingen och fatta kloka beslut för barnen. Barn bör fatta vissa beslut, men bara utifrån deras ålder och utvecklingsstadium.

Ger du barn möjligheter att umgås med andra barn och vuxna?

Som förälder har du något att säga till om när det gäller att styra socialiseringsprocessen för barn. De behöver lära sig att komma överens med andra och gå från ”jag” till ”vi”. Du hjälper denna process genom att ge möjligheter att umgås, lära ut sätt och påminna dem (hela tiden) om att ”komma överens” med andra.

Utvecklar du färdigheterna för att leva ett självständigt liv?

Varje förälders jobb är att arbeta mot övertalighet så att effektiva föräldrar gör mer med barn och mindre för dem.

Är deras kärlek och tillgivenhet i luften (balanserad av fasthet)?

Barn behöver känna sig älskade och att de är älskvärda. Du låter barnen veta att de är älskade genom dina handlingar och ord. Att få höra ”jag älskar dig” av en vuxen du respekterar och beundrar är en otroligt lugnande och stärkande sak.

Är familjelivet rolig, åtminstone ibland?

Humor och nöje är byggstenarna för mental hälsa (och även relationer). De lindrar spänningar och stress. Det är därför pappor som berättar skämt (även om de är riktigt dåliga!) är välkomna i familjer. Någon måste lätta upp stämningen hemma.

Tycker andra att du gör ett bra jobb?

Hur skulle de flesta bedöma ditt föräldraskap? Det kommer alltid att finnas några människor som tycker att du gör ett dåligt jobb (ibland är de släkt med dig), men vad skulle majoriteten av människor säga? Skulle de ge dig tummen upp eller tummen ner?

Är du glad i din roll?

Det här är knepigt. Vi är aldrig på topp hela tiden. Men förhoppningsvis får du lite glädje av ditt föräldraskap. Om så är fallet kommer detta att visa sig för dina barn på många sätt. Om inte, så kanske du måste ta reda på vad som hindrar dig och sedan göra plan för att förändra situationen.

Det kan vara att arbeta på dina föräldrafärdigheter (brist på skicklighet hindrar många föräldrar från att njuta av sitt föräldraskap), eller till och med att få lite professionell hjälp om du känner att du har fastnat i ett föräldraskap eller personligt hjulspår.

By Buffis

Relaterade inlägg

  • Är det bra för Bebisar att Gråta?

  • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

  • Vilka Färger ser Barn Först?

  • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?

  • Hur Ofta kan man Bada en Bebis?

  • Hur ofta ska man Träna Nacken Bebis och Hur Gör Man?