När ska man Börja säga Nej till Barn? Ska man Göra det?

children 4894710 1280

Du kan säga nej till en bebis, så länge det sägs för att skydda dem från fara och inte straffa dem för saker som bebisar normalt gör
Det är svårt att hitta en medelväg när man säger nej till en bebis.

Vissa föräldrar vägrar säga nej. Det finns kulturella och evolutionära skäl till detta: Gråtande bebisar väcker instinktiv oro från föräldrarna och patos med rötter i amygdala. Å andra sidan säger en del föräldrar nej hela tiden eftersom, ja, spädbarn ofta gör orimliga och oansvariga förfrågningar. Oavsett vilket, bebisar behöver precis rätt mängd ”nej” för att bättre förstå gränserna som håller dem säkra.

Det är naturligtvis viktigt att notera att även om bebisar behöver gränser, behöver de också lite utrymme att utforska. Föräldrar måste balansera behovet för ett barn att lära sig genom att utforska med vad som verkligen är farligt.

Är det ofräscht för ett litet barn att sticka ner handen i leran när de är ute?

Säkert. Men den upplevelsen av lera är djupt viktig för ett barns utveckling. När de utforskar kladdig lera skapas neurala förbindelser. Detta är de tidigaste lärdomarna om viskositet, temperatur och materialdynamik. Det finns verkligen ingen anledning för en förälder att ingripa, annat än besväret med städning, vilket ärligt talat är en smula mindre viktigt än hjärnuppbyggnad.

En del av det medvetandet är hur dessa linjer interagerar med ett barns utveckling.

Hur och när man ska säga nej till en bebis

Förstå att bebisar behöver utforska sin värld i stor utsträckning tillsammans med fasta gränser.

Säg nej till beteenden som uppenbarligen är farliga men slappna av när det kommer till beteenden som helt enkelt kan vara rörigt eller obekvämt.

Var bestämd, konsekvent och så fri från känslor som möjligt när du säger nej och ta bort barnet från situationen eller situationen från barnet.

Ta inte upprepat beteende personligt

Två regler kan krocka. Vi vill att barnet ska lära sig om böcker, men vi missbrukar inte våra saker. Du måste förena dessa saker och ta perspektiv. Några av brädböckerna och leksakerna som tuggas på eller skadas blir underbara minnen från ett barns barndom.

Som sagt, säkerhet dikterar att det finns situationer när en förälder måste säga nej. Att krypa in i ett farligt område, bita och klumpiga interaktioner med otåliga husdjur kan alla vara tillfällen då en förälder kan och borde säga nej.

Vi vill vara tydliga med gränsen. Det är viktigare än ordet eller att visa ett uttryck för att vara sårad.

Vi uppmuntrar föräldrar att helt enkelt flytta sina barn bort från situationen eller situationen från barnet. Men vi noterar också att det bör göras på ett rutinmässigt konsekvent sätt, med så lite omdöme eller känslor som de kan.

Vi är inte alla robotföräldrar. Men känslor förvirrar situationen. Barnet försöker lära sig och det här är en del av data som vi ger dem när de försöker lära sig i världen.

Viktigt är att en bebis med största sannolikhet kommer att upprepa beteendet innan han lär sig det rätta sättet att göra saker. Det är frustrerande men det är inte personligt. Så föräldrar bör avstå från att genomsyra handlingarna med någon otillbörlig handling. Var bara konsekvent utan att tappa tålamodet. Se ditt barn som en inlärningsmaskin. De gör saker av en anledning. Ditt jobb är att hålla gränsen och försöka att inte bli känslomässig över det.

Jag är säker på att dina barn inte gillar att höra ”NEJ” från dig varje gång, speciellt när du behöver säga ”nej” till dina barn för deras alla andra egensinniga krav. Att höra nej och känna sig begränsad kan verkligen göra ditt barn frustrerat, vilket sedan kan utlösa raserianfall. Några småbarn exploderar i protest. Andra blir allmänt avskräckta. Ibland känner de sig oönskade och börjar tro att de inte kan röra eller göra någonting. Att säga nej, genom att helt enkelt höja rösten högre än tidigare, kan inte förmedla ditt budskap bättre.

Vad du kan göra istället för att säga nej till barnet hela tiden

Här är några enkla sätt som kan hjälpa dig att ge bättre alternativ till dina barn istället för att säga NEJ till dem, hela tiden.

1. Försök att omformulera dina ord på ett mer konstruktivt sätt

Det kan vara det enklaste sättet du kan tänka dig, tänk dig att bara genom att omformulera dina ord kan du sluta säga NEJ till ditt barn varje gång. Du behöver bara prata med ditt barn på ett mycket entusiastiskt och positivt sätt, för t.ex. istället för att säga ”Släng inte din mat överallt” kan du säga ”Det är dags för mamma att städa disken och jag antar att du har avslutat din lunch.” Genom att vara mer positiv kommer ditt barn att förstå budskapet du vill förmedla till honom.

2. Förklara för honom vad som är rätt sak att göra, hur han kan göra det och varför han inte ska göra några andra saker

En enkel äkta förklaring gör ibland underverk för barn. Det finns möjligheter att ditt barn inte kan förstå stora komplexa förklaringar. Så försök att lära honom vad som är rätt för honom och hur det kan göras på ett väldigt enkelt sätt, för t.ex. istället för att skrika på honom att städa sitt rum kan du berätta för honom att det kommer att vara lätt för honom att hitta saker i ett rent rum när han har bråttom och du kan visa dem hur man ordnar saker för att göra saker lättare.

Men som förälder behöver du också förklara för dem vad det är för saker han inte är indragen på att göra och varför, för t.ex. säg inte nej för att leka ute, när det är mörkt, förklara istället för honom hur det kan vara skadligt för honom att leka i mörkret, som att han kan ramla och skada sig, det kan finnas gatuhundar osv.

3. Begränsade valmöjligheter och avhållen tillgång

Det kan vara det mest fungerande knep du kan tänka dig. Om ditt barn har begränsade valmöjligheter och tillgång till saker som kan skada honom, då är chansen absolut mindre för dig att säga nej. För t.ex. om han måste välja att bara leka med sina leksaker eller redskap istället för att leka med en keramikvas eller något annat dyrt prydnadsföremål eftersom dessa ömtåliga föremål är borta från honom.

4. Val kommer säkert att hjälpa barnen i självförvaltning

De flesta av föräldrarna vill att deras barn ska ha en kvalitet av självförvaltning i framtiden. I processen att ge val kommer du automatiskt att hjälpa ditt barn att vara en bra beslutsfattare och klok väljare i framtiden. Så var bara lugn och allt du behöver göra är att sluta yla åt dina barn och ge dem bättre val.

5. Förklara vilket beteende du vill se och ge en liten belöning för det

Att få belöningar kan vara ett av favoritalternativen för ditt barn, men det bör begränsas till enbart belöning och bör inte manipuleras för att muta. Ge alternativet att bete sig bland dåligt (vad han i allmänhet beter sig) och bra (vad du förväntar dig att se hos honom) beteende. Och ge en belöning om han beter sig bra. Förklara också för honom varför det är nödvändigt för honom att uppföra sig väl. Du kan till exempel lära honom hur man frikänner sig själv under bröllopet som hur han ska äta sin mat där, också får han inte rusa överallt under ceremonin, etc. Och när han väl gör det, belöna honom.

6. Använd andra varningsord istället för ”NEJ”

Det kommer alltid att fungera om du tar för vana att använda några av dessa alarmerande ord som stopp, fara eller het. Att säga NEJ kommer säkert inte att få ditt barn att förstå att att göra just den här aktiviteten kan skada honom. Men du bör alltid spara ”NEJ” för en superextrem situation, så att när du säger det, ditt barn faktiskt lyssnar på det och reagerar direkt.

By Buffis

Relaterade inlägg

  • När är det Okej för Barn att Sova på Mage?

  • Vad ska man Köpa för Kläder till Nyfödda Barn?

  • Hur ska jag Klä mitt Barn? Tips för Kläder till ditt Barn

  • Vad gör man med Gamla Barnkläder?