När Börjar Barn klara sig Själva?

children 1866531 1280

Allt eftersom åren går kommer ditt barn att bli bättre och bättre på att ta hand om sig själv. Vid ungefär 10 eller 11 års ålder kommer han att kunna stanna hemma ensam, till exempel under korta perioder och med tydliga instruktioner.

Även om det kan vara bitterljuvt att se ditt barn växa sig mer självständigt, är det en viktig del av ditt barns personliga och sociala utveckling att lära sig att ta hand om sig själv.

Tips för att lära ditt barn ta hand om sig själv

Lär ut grundläggande färdigheter. Börja med att lära ditt barn grundläggande färdigheter som de behöver följa för att hålla sig friska.

 • Arbeta med sinnet.
 • Prata om känslor.
 • Bli aktiv.
 • Tillåt driftstopp.
 • Spendera tid tillsammans.
 • Gå ut.

Barn och att ta hand om sig själv

Att ta hand om sig själv är lika viktigt som utbildning för växande, utvecklande barn. När de undervisas på rätt sätt, kommer egenvård att hjälpa barn att identifiera sina fysiska behov och börja ta hand om dem, innan känslor någonsin kan komma i vägen.

Ofta när föräldrar har bråttom gör de uppgifter åt ett barn. När detta händer lär barn inte att tänka självständigt, problemlösa eller bedöma vad de har för behov.

Så om ett barn kommer till dig och ber om hjälp, fråga först dig själv om detta är en uppgift de realistiskt kan utföra på egen hand. Om det är det, uppmuntra dem att ta itu med det först på egen hand genom att säga:

Jag tror på dig och att du kan göra detta själv. Jag finns här om du fastnar, men prova först på egen hand.

Här är sätt att omsätta det i praktiken.

Lär barn att ta vara på sin kropp

En av de viktigaste aspekterna av egenvård är att ta hand om din fysiska hälsa. Detsamma gäller för barn. Det finns många sätt att uppmuntra hälsosamma vanor för barn, till exempel:

 • Träna på roliga sätt som att leka i parken eller kasta saker till varandra
 • Djupa andetag, gå en lång promenad eller gör stretch tillsammans

Det finns också mindre uppgifter som ett barn kan utföra på egen hand som får dem att känna sig bemyndigade att ta hand om sin kropp, som:

 • Snyta sin egen näsa
 • Tvätta sina händer
 • På- och avklädning
 • Borsta sitt eget hår
 • Borstar sina egna tänder
 • Att hämta sin drink själva
 • Hjälper till med mat eller mellanmål

Utveckla en familjerutin

Rutin är otroligt viktigt för att utveckla barn. De ger barnen en känsla av trygghet, och att ha uppgifter eller händelser som de kan förutse under hela dagen kommer att begränsa ångest och göra vardagliga övergångar lättare.

När du letar efter sätt att lära dina barn om egenvård, leta efter sätt att utveckla en hälsosam familjerutin. Bygg in en ”varva ner” tid varje dag. Tiden för nedvarvning kan vara en tid då familjen är teknikfri, där TV:n inte är på och alla antingen läser en bok, ritar, spelar ett lugnt spel eller övar meditation. Dessa lugna aktiviteter kan hjälpa till att koppla ett barns hjärna till mindfulness.

Även att skapa struktur kring måltidstider kan dramatiskt hjälpa ditt barn att förstå vikten av att ge sig själv tid för hälsosamma saker. Ha en bestämd tid för frukost, lunch och middag, och arbeta för att hålla dessa måltider så distraktionsfria som möjligt.

Hjälpa barn att börja självvårdsmetoder

Kom ihåg att börja smått. När det gäller att uppmuntra barn att utforska att ta hand om sig själv på egen hand, överväg deras ålder och utvecklingsnivå. För yngre barn, se om de kan snyta näsan, borsta håret eller hämta sin egen drink. Se till att de kan komma åt de nödvändiga föremålen för att slutföra uppgiften. Om de har det svårt, försök dela upp uppgiften i mindre steg. För mellanstadieelever och tonåringar, se om de kan vakna på morgonen, förbereda en måltid eller ta hand om ett familjedjur.

Hjälp barn i alla åldrar att utforska egenvårdsövningar

Rörelse och kreativa aktiviteter kan ge ett känslomässigt utlopp och främja anslutning. Aktiviteter som att måla, färglägga eller gjuta lera är mindre benägna att kännas som en syssla.

Musik och dans kan ha enorma positiva effekter på ditt barns kognitiva utveckling, självmedvetenhet och fysiska hälsa. När ditt barn flyttar sin kropp till musiken frigör deras hjärna endorfiner för att främja välbefinnande och förbättra humöret. Överväg att spela bakgrundsmusik för att försöka balansera ditt barns humör; om de kämpar med ångest eller frustration, spela mjukare eller mer upplyftande musik.

Var inte rädd för att leka dum! Erbjud dig att låta ditt barn vara experten och få dem att lära dig ett nytt danssteg. Ibland behöver familjer dela ett skratt tillsammans. Spela ett spel, skapa ett kuddfort, titta på en rolig film eller prova ett pussel tillsammans. Gör ditt bästa för att undanröja distraktioner och verkligen vara närvarande i de glada stunderna. Att ha kul tillsammans hjälper familjer att känna sig mer sammankopplade och låter dig också lära dig mer om dina barns tycke och smak.

Att bada eller duscha: Vid 6-8 års ålder är många barn bekväma med att bada eller duscha på egen hand, även om man inte vill vara för långt borta. Håll dig inom hörhåll om ditt barn behöver en hand. Vi rekommenderar också att föräldrar sänker temperaturen på familjens varmvattenberedare till högst 49 grader, så att ett barn inte av misstag kan skålla sig själv. Och uppmuntra alltid ditt barn att alltid slå på det kalla vattnet först.

Förbereda frukost: Sexåringar kan fixa sig själv kalla flingor och hälla juice eller mjölk. Åttaåringar är förmodligen redo att använda brödrost för att värma muffins, mackor och andra frukostartiklar.

Packa sin ryggsäck: När ditt barn är ungefär 8 år borde han kunna packa sin skolväska med alla nödvändigheter för dagen, som böcker, mat, musikinstrument och sportutrustning. Tills dess vill du hjälpa honom att samla ihop rätt saker.

Göra sin lunch: Med begränsade valmöjligheter och lite vägledning från dig kan ditt barn i skolåldern packa sin egen lunch. Ta en titt för att försäkra dig om att det han tar med sig till skolan för det mesta är näringsrikt – inga potatischips-marshmallowsmörgåsar, till exempel.

Hjälpa till i huset: Barn i denna ålder kan plocka upp sina leksaker, bädda sina sängar och städa sina rum – de kan till och med ta ut dammsugaren för en sväng. De kan också hjälpa till med uppgifter i kök och trädgård.

Vad kan du göra

Uppmuntran är alltid nyckeln. Närhelst ditt barn prövar en ny färdighet, berätta för honom att du är stolt över att han ansträngde sig (oavsett resultatet) och uppmana honom att försöka igen.

Hoppa inte alltid in för att hjälpa; det är viktigt att han har tillräckligt med tid för att bemästra uppgifter på egen hand, i sin egen takt. Försök att inte pressa honom innan han är redo heller. Var flexibel – om att laga sin egen lunch innebär bologna varje dag i en vecka, så var det. Viktigare saker, som oberoende och självförsörjning, står på spel. Om han missar några delar av mattan när han dammsuger, släpp det. Ju mer han övar på sina nya färdigheter, desto bättre blir han.

Håll ett vaksamt öga på ditt barn när han experimenterar med att göra saker han inte har provat tidigare, och förklara varför han inte kan göra allt själv. Berätta till exempel för honom varför det inte är säkert för honom att gå till sin väns hus ensam, eller varför han inte kan tända grillen ännu. Han kommer förmodligen inte att bli glad över det, men han kommer att förstå ditt resonemang.

Vad man ska se upp med

Barn utvecklar färdigheter annorlunda, vissa snabbare än andra, men om ditt barn aktivt motsätter sig att försöka någon av uppgifterna ovan eller inte visar något intresse för att lära sig dem, prata med sin barnläkare.

Allt eftersom åren går kommer ditt barn att bli bättre och bättre på att ta hand om sig själv. Vid ungefär 10 eller 11 års ålder kommer han att kunna stanna hemma ensam, till exempel under korta perioder och med tydliga instruktioner. Sedan är det bara en tidsfråga innan han kan tvätta och laga middag, för att inte tala om att köra sig själv till fotbollsträning – eller ännu bättre, ta med frukost på sängen.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg

 • Välja en Barnvakt: Tips och Råd

 • Vad är en Födelsetavla?

 • Är det bra för Bebisar att Gråta?

 • Hur Länge kan man Låta ett barn Skrika och Gråta?

 • Vilka Färger ser Barn Först?

 • Hur Ofta ska man Byta Blöja på Spädbarn?